MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Відкрите звернення Української Гельсінської спілки з прав людини

28.05.2010   
Звернення до Генральної прокуратури, Мінприроди та Мінрегіонбуду з приводу незаконного знищення багатовікових зелених насаджень у Харкові і насильства щодо їхніх захисників

Генеральному Прокурору України

Медведьку О. І.  

Міністру охорони навколишнього

природного середовища України (Мінприроди)

Бойку В. О.

Міністру регіонального розвитку
та будівництва України (Мінрегіонбуд)

Яцубі В. Г.

 

Відкрите звернення

Української Гельсінської спілки з прав людини

 

Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ), яка об’єднує 29 громадських організацій, висловлює стурбованість практикою органів місцевого самоврядування м. Харкова у сфері планування та забудови територій міста, що супроводжується нищенням зелених зон загального користування, ігноруванням громадських інтересів у цій сфері та прав громадян.

Наше особливе занепокоєння викликали факти знищення за рішенням Харківської міської ради багатовікових зелених насаджень у парку імені Горького, саду імені Шевченка, міському Лісопарку, що викликали  численні протести громадськості та набули значного резонансу у ЗМІ.

УГСПЛ розцінює практику знищення дерев у Парку імені Горького як протизаконну, адже її проведення не санкціоновано органами Мінприроди, суперечить Генеральному плану Харкова, природоохоронним та містобудівним нормам. Згадані рішення  Харківської міської ради стосовно планування та забудови рекреаційних зон загального користування прийняті без жодного громадського обговорення, до якого органи владних повноважень змушують положення Оргуської конвенції, норми законів „Про охорону навколишнього природного середовища України” та  „Про планування та забудову територій”.

Проведення масштабної рубки дерев у парку імені Горького 20 - 27 травня супроводжувалося фактами насильства зі сторони співробітників органів внутрішніх справ по відношенню до громадян, які намагалися протидіяти знесенню дерев. Мали місце кричущі факти, коли невідомі молоді люди спортивної статури били громадян, а екскаватор ковшем травмував кількох людей. І все це відбувалося за повної бездіяльності працівників ОВС.

 З огляду на це УГСПЛ звертається до органів прокуратури з вимогою опротестувати рішення  Харківської міської ради стосовно планування та забудови рекреаційних зон міста, негайно припинити роботи по знесенню дерев у парку імені Горького, розпочати слідчі дії по фактах фізичного насильства щодо учасників громадянських протестних акцій.

Ми вимагаємо від органів Мінприроди та Мінрегіонбуду проведення експертизи рішень Харківської міської ради стосовно планування та забудови рекреаційних зон  міста та найскорішого встановлення правового статусу  парку імені Горького, саду імені Шевченка, міського Лісопарку, який захищатиме їх від знищення.

Просимо надати письмову відповідь щодо прийнятих Вами рішень та здійснених заходів з приводу згаданих правопорушень - у відповідності до ст. 20 Закону України «Про звернення громадян».

 Звернення прийнято на Загальних зборах Української Гельсінської спілки з прав людини  27. 05. 2010 року.

 Поділитися