MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Міліція затримала члена НМПУ з ДонецькаЖурналісти «Експресу» оприлюднили відкритий лист до Президента про системний тискПрипинити тиск на журналістів, не допустити репресійЗасновано громадський рух «Стоп цензурі!» (+ список координаційної ради)Проти головного редактора газети відновлено кримінальну справу 5-річної давностіВсеукраїнський антирейтинг «Вороги преси 2009»Медіа-профспілка НТКУ оскаржуватиме заборону Бенкендорфа на коментарі без дозволу прес-службиАртикль 19: за час урядування нового Президента ситуація зі свободою слова погіршиласяFreedom House: Україна може втратити статус вільної країниСуд позбавив частот 5 канал і ТВіТВі вимагає розслідування зловживань Хорошковським службовим становищемНа початку червня зафіксовані факти спроб влади обмежити права журналістівМетоди цензури стають тоншими«Репортери без кордонів»: медіа-магнат не може очолювати СБУТВі: Хорошковський за законом не має права бути членом Вищої ради юстиціїОхоронці президента застосували силу до журналіста СТБ Сергія Андрушка«Стоп цензурі!»: учасники руху вимагають звільнити працівника УДО, який застосував силу до журналіста СТБ«Стоп цензурі!» не зустрічатиметься з владою та силовими структурами, допоки не звільнять охоронця УДО, що напав на журналістаТВі оскаржує призначення Хорошковського членом Вищої ради юстиції«5 канал» відкрив гарячу лінію «Час свободи»

Бенкендорф заборонив працівникам НТКУ давати коментарі без дозволу прес-служби

03.06.2010    джерело: www.telekritika.ua
За словами юриста ІМІ Р.Головенка формальної заборони щодо цього розпорядження у законодавстві не має. "Але зважаючи на те, що НТКУ державна телекомпанія, вона б мала бути відкритою для суспільства та інших ЗМІ"

Генеральний директор Національної телекомпанії України Єгор Бенкендорф заборонив  співробітникам каналу надавати ЗМІ інформацію про НТКУ без погодження з прес-службою. Про це  йдеться у його розпорядженні № 23-р.

Зокрема зазначається, що з метою оприлюднення достовірної інформації щодо діяльності НТКУ «Керівників усіх підрозділів, ведучих, співробітників повідомити про те, що вся інформація, яка стосується будь-якої діяльності НТКУ, має бути надана представникам ЗМІ виключно з погодженням з начальником управління зв’язків з громадськістю та ЗМІ».

Також у розпорядженні наголошується, що у випадку невиконання працівниками телекомпанії цих норм, адміністрація має право застосувати один з видів стягнення, передбачених статтею 147 Кодексу законів про працю.

Нагадаємо, у цій статті за порушення трудової  дисципліни визначаються такі стягнення як догана та звільнення.

За інформацією ТК, на комерційних телекомпаніях діють аналогічні режими секретності, де монополія на коментарі належить суто прес-службам, причому на практиці ідеться не тільки про коментарі від імені компанії, а й особисті висловлювання працівників для преси, у яких бодай згадується назва компанії.

За словами юриста ІМІ Романа Головенка формальної заборони  щодо цього розпорядження у законодавстві не має: «Це питання у законодавстві чітко не виписані. Але зважаючи на те, що НТКУ державна телекомпанія, вона б мала бути відкритою для суспільства та інших ЗМІ. Громадяни мають знати про те, що відбувається на цій телекомпанії, оскільки вона фінансується з бюджету. Керівництво могло б обмежити лише певну інформацію».

На здогад юриста, таким чином керівництво НТКУ намагається обмежити поширення відомостей про скорочення або інші реорганізаційні процеси, однак пан Головенко переконаний, що навряд чи це розпорядження стане на заваді поширенню важливих новин з телекомпанії.

А от співробітники НТКУ занепокоєні ще й тим, що в розпорядженні забороняється надавати інформацію «представникам ЗМІ», а не «представникам інших ЗМІ», оскільки таким чином під дію розпорядження потрапляють також і внутрішні розмови.

У коментарях ТК Єгор Бенкендорф пояснив, що рішення прийняте для того, щоб співробітники каналу, які не володіють всією інформацією, не могли дезінформувати ЗМІ.

Також пан Бенкендорф додав, що це розпорядження не повинно сприйматись журналістами як «наїзд на свободу слова»: «Вони у праві писати про свої думки, але не обговорювати стратегію каналу. Це не заборона свободи слова, і це розпорядження більше стосується "коридорних чуток"».

А от в керівники підрозділів мають попередньо проконсультуватись з гендиректором, щоб не видати завчасно  інформацію про плани НТКУ і не завдати збитків телекомпанії. «Є певний план дій на вересень-грудень. І якщо про це не через злість або бажання завдати шкоду, а просто через помилку стане відомо, тоді  ці новини не зіграють в промо, про це поговорять і воно стане третьосортною новиною і не принесе користі каналу», - сказав він.

 За подібною схемою будуть працювати і ведучі та керівники проектів: «Наприклад, запустилась програма ХХХ, у ведучого ви просите розказати про неї. Він просить перетелефонувати за хвилину, і за цей час набирає мене. Я йому кажу: "Ми говоримо абсолютно про все, але не згадуємо, що її учасником буде мати-героїня. Це у нас буде окремий промо-привід". І ведучий все розповідає і каже про сюрприз, пов’язаний з матір’ю, а якою саме я вам сказати не можу».

Також Єгор Бенкендорф наголосив, що після «цього жорсткого розпорядження», він донесе до всіх керівників інформацію про механізм його роботи.

 Поділитися