MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Міліція у Києві розігнала опозицію

04.06.2010    джерело: www.bbc.co.uk

Мітинг на підтримку президента Януковича проходить без перешкод, тоді як опозиційну акцію було розігнано. Опозиція стверджує, що міліція діє в брутальний спосіб.

Партія "За Україну!" попри судову заборону таки розпочала акцію протесту під стінами палацу "Україна". Згодом міліція відтіснила їх від того місця, де почався пікет. Як розповідають кореспонденти, прихильників партії "За Україну" було близько двадцяти людей. Їх оточив в кілька разів чисельніший кордон міліції. Як повідомляє офіційний сайт партії "За Україну!", міліція діяла в брутальний спосіб та відмовлялася пред’являти посвідчення.

Свято без протестів

Київський окружний адміністративний суд заборонив акції протесту опозиції, заплановані перед палацом "Україна" в Києві до 100 днів президентства Віктора Януковича.

Це рішення суд ухвалив напередодні, мотивуючи його "інтересами національної безпеки" та посилаючись на те, що "організатори акції звернулися із заявкою про проведення напередодні, 2 червня, що унеможливило належну організацію проведення цих акцій".

У ВО "Свобода", яке є одним із ініціаторів протестних акцій, вважають, що рішення про заборону мирних зібрань створює небезпечний прецедент обмеження громадянських прав і порушення Конституції України.

Промовляючи в четвер у парламенті, лідер "За Україну!" В’ячеслав Кириленко, назвав рішення суду свідченням несприйняття владою опозиційної думки.

"Вночі суд виносить рішення про заборону. На що? На те, що 50 осіб вийдуть і продемонструють незгоду з правлячим курсом? Ви нам це забороняєте уже? Ми цей захід все одно будемо проводити не тому, що ми такі сміливі, а тому, що ми висловлюємо думку мільйонів людей, які не згодні з правлячим курсом. І ніякі писані тексти ситуацію не змінять, поки влада не почне реально дослуховуватися до протилежної думки".

Раніше члени партії "За Україну" планували розвісити "лапшу" під стінами палацу "Україна", де президент Віктор Янукович виголошуватиме послання до народу.

Обмежити: рекламу, транспорт, пішоходів

За кілька годин до запланованого виступу президента інформаційні агенції оприлюднили прохання прибрати комерційну рекламу з прилеглої до палацу «Україна» території. У листі, розісланому керівникам рекламних агенцій, директор комунального підприємства "Київреклама" пов‘язує те прохання з виголошенням президентом Януковичем посланням до народу.

Біля палацу "Україна" за годину до проголошення послання обмежили рух не лише автотранспорту, а й пішоходів.

Свободу зборів і слова в Україні обговорювали напередодні 100 днів президентства Януковича в держдепартаменті США з тимчасовим повіреним України у тій країні. У повідомленнях про нещодавні контакти між представниками СБУ і ректором Українського католицького університету Держдеп США побачив дії, "які можуть трактуватися як такі, що обмежують основні свободи", - йдеться у заяві прес-секретаря американського дипломатичного відомства.

За матеріалами BBC

 Поділитися