MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Презентація звіту за 2009 р. Управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності ОВС (Прес – реліз)

04.06.2010   

3 червня 2010 року о 10-30 в приміщенні інформаційного агентству УНІАН відбудеться прес-конференція, присвячена презентації звіту про роботу в 2009 році Управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ України

 

Наприкінці березня 2010 року новопризначений Міністр внутрішніх справ України підписав наказ, яким фактично ліквідовувалося Управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності органів внутрішні справ, створене за ініціативи його попередника та правозахисних організацій України.

Чи погано воно працювало?

В 2009 році помічниками Міністра було прийнято 3705 громадян, із них 698 під час виїзних прийомів, розглянуто 2857 звернень громадян, підготовлено 55 пропозицій по вдосконаленню нормативно-правової бази МВС в галузі дотримання прав людини, ініційовано 2016 службових перевірок, перевірено 966 підрозділів, здійснено 422 виїзди мобільних груп, проведено 86 засідань громадських рад, за результатами їх співпраці із ЗМІ вийшло 1071 публікацій з питань дотримання прав людини, організовано та проведено 493 тренінги з цієї проблематики для працівників ОВС, а також 340 прес-конференцій та круглих столів тощо.

Помічниками Міністра разом з активістами неурядових організацій розроблені такі програмні документи, як План МВС України з протидії расизму та ксенофобії до 2012 року, Програма забезпечення гендерної рівності в ОВС України на період до 2011 року, наказ МВС України від 16.09.2009 №404 „Про забезпечення прав людини в діяльності органів внутрішніх справ України”. Вперше за усю історію існування міністерства в жовтні 2009 року силами працівників УМДПЛ та правозахисних організацій були проведені громадські слухання «Дотримання прав людини в діяльності МВС».

Можна говорити про чіткий намір звільнити помічників міністра з  прав людини всупереч основним вимогам трудового законодавства та фактично відсторонити від роботи фахівців, які працюють в центральному апараті Міністерства.

Такий розвиток подій здійснюється не дивлячись на заклики громадських та міжнародних організацій залишити цю структуру, і навіть побажання Президента України не економити на правах людини.

Протягом останніх 2 місяців проводиться блокування роботи Управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності ОВС з боку керівництва МВС України та територіальних управлінь міліції. Більшість помічників міністра – працівників управління залишилися без службових приміщень та зв’язку. Блокується також робота громадської ради з прав людини та мобільних груп.

Проте, не зважаючи на всі перепони, за цей період була проведена робота щодо виявлення ряду системних порушень прав людини з боку міліції. Так регіональними помічниками було проведено аналіз звітів районних управлінь ОВС по вилученню зброї, боєприпасів та вибухових речовин, з якого можливо зробити висновки, що частина вилучень є результатом масових та систематичних фальсифікацій.

Також було проведено аналіз нормативно-правових актів, виданих МВС України за останні 3 місяця. Реалізація частини цих актів може привести до порушень прав людини, як, наприклад, вказівка підготувати  спільний наказ МВС та Міністерства транспорту та зв’язку щодо впровадження проїзних документів на залізниці з обов’язковим вказуванням в білеті прізвища, ім’я та по-батькові, року народження, серії та номера наданого документа.

Здійснено детальний аналіз кадрової політики та взаємодії ОВС з представниками громадського суспільства.

 

 

Участь в прес-конференції братимуть:

Мартиненко Олег Анатолійович – колишній начальник Управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності ОВС

Левченко Катерина Борисівна – колишній радник Міністра, заступник керівника Апарату Міністра

Вадим Півоваров – колишній помічник міністра по м.Києву

Євген Захаров – співголова Харківської правозахисної групи, співголова громадської ради з прав людини при МВС

 

За додатковою інформацією звертатися: www.umdpl.info

 

 


 

 Поділитися