MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Страсбург визнав Україну винною в порушенні права на свободу та особисту недоторканість

09.06.2010    джерело: www.helsinki.org.ua
Марина Говорухіна

Громадянин Білорусії Олег Камишев виграв в Європейському суді справу проти України. Суд визнав, що пан Камишев був незаконно затриманий українською владою. Фактично, в очікуванні екстрадиції у Білорусію, заявник із 2-ю групою інвалідності провів в неволі майже 3 місяці.

Суд зазначив, що Олега Камишева позбавили волі без жодних на те юридичних підстав. Проти заявника не було порушено кримінальної справи. Єдиною причиною того, що його тримали під вартою була вимога Білорусі про екстрадицію. 

Як вбачається із рішення Суду, заборонено тримати осіб під вартою, якщо немає чіткого і доступного законодавства, яке передбачає підстави та процедуру такого тримання під вартою. Було встановлено, що в Україні відсутнє таке законодавство.

Слід зазначити, що Верховною Радою нещодавно були прийняті зміни до Кримінально-процесуального кодексу, які саме стосуються питань екстрадиції. Ці зміни очікують на підпис Президента.

З текстом рішення можна ознайомитись тут: http://hr-lawyers.org/index.php?id=1275847076&w=%CA%E0%EC%FB%F8%E5%E2   

Справа була підтримана Фондом стратегічних справ УГСПЛ.

 Поділитися