MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Для чого інформація збирається і як використовується?

16.06.2010   
Продовжуючи дослідження цієї теми, ми знайшли документи, які допомагають відслідкувати ланцюжок виникнення скасованого Наказу № 114 «Про призначення відповідальних за надання інформації» у Святошинському райвно м. Києва.

10 червня ми опублікували текст Наказу № 114 від 22.04.2010 р. начальниці Святошинського райвно «Про призначення відповідальних за надання інформації», отриманий нами від педагогічної громадськості, а також коментар до Наказу. Ми були здивовані блискавичною реакцією на нашу публікацію: вже 14 червня згаданий Наказ був скасований Наказом заступника голови Київської міської державної адміністрації – начальника Головного управління освіти і науки В. Журавського, який редакція бюлетеня «Права людини» також опублікувала та прокоментувала. Продовжуючи дослідження цієї теми, ми знайшли документи, які допомагають відслідкувати ланцюжок виникнення скасованого Наказу № 114.

Пропонуємо вашій увазі згадуване доручення Київського міського голови Л. Черновецького, на основі якого був виданий Наказ № 114:

Документи, на які посилається Л. Черновецький у своєму дорученні як на підстави – це все вимоги Адміністрації (раніше Секретаріату) Президента регулярно надавати інформацію. Також цілком очевидно, що це доручення стосується заступників голови міської державної адміністрації й голів усіх райдержадміністрацій м. Києва, а не лише Святошинської. Згадане ж доручення базується на низці документів, виданих в різний час, які свідчать, що практика інформування владної вертикалі про події в регіонах існує давно. Наприклад, у листі Секретаріату Президента України від 30.07.09 № 03-02/81 мова, зокрема, йде про надання інформації до Головної служби з внутрішньополітичних питань та регіонального розвитку Секретаріату Президента України про суспільно-політичні процеси в регіонах, яка містить аналіз найбільш резонансних суспільно-політичних подій в регіоні (основні тенденції та прогноз), аналіз динаміки (змін) політичних настроїв громадян на основі результатів соцопитувань та інших індикаторів політичних настроїв громадян, пропозиції для реагування Президента України та Секретаріату Президента України у найближчій та стратегічній перспективі, а також наголошується на необхідності «посилення аналітичної складової матеріалів, які подаються, підвищення рівня їх об’єктивності та інформативності».

А от «Примірна структура щоденної інформації про діяльність місцевих органів виконавчої влади і про події у регіоні [Кабінету міністрів]», згідно з якою слід готувати щоденну інформацію для відправлення до Головного управління з питань внутрішньої політики:

Нічого поганого в наданні вищим органам інформації немає. Головне – для чого інформація збирається і як використовується. У світлі ж погіршення ситуації з людськими правами в сьогоднішній Україні історія зі щоденним інформуванням владних структур про події в школах не могла не привернути нашої уваги.

 Поділитися