MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Напередодні всесвітнього дня біженця Міжнародна Амністія в Україні закликає українську владу забезпечити притулок кожному, хто цього потребує

20.06.2010   
До Вашої уваги прес-реліз, що був розповсюджений Міжнародною Амністією в Україні напередодні Всесвітнього Дня Біженця.

Україна не припиняє порушувати право на притулок: у країні відсутні належна, справедлива процедура надання статусу біженця; шукачів притулку та біженців примусово висилають у країни, де їх права можуть бути грубо порушені.

Люди шукають притулку в інших країнах, оскільки не мають іншого виходу, – їх переслідують в країні походження лише через те, ким вони є, чи через їх переконання.  Сумно, але дуже часто, замість безпечного притулку в інших країнах, велика кількість таких людей стикається із закритими кордонами, ксенофобією, затриманням чи жахливими умовами. Декому з них відмовляють у справедливому розгляді клопотання про надання притулку та можуть примусово повернути додому, де їх життю буде загрожувати небезпека. 

Україна, як країна, яка приєдналася до Конвенції про статус біженців 1951 року та Протоколу до неї, зобов’язана забезпечити, що всі політики та процедури не перешкоджають особам, що втікають від переслідувань та порушень прав людини, шукати притулку. Одним з найважливіших принципів Конвенції 1951 року є принцип невислання, – за яким біженці не можуть бути повернуті до країни, де їм буде загрожувати переслідування.

Не зважаючи на це, «Україна неодноразово примусово повертала шукачів притулку та навіть визнаних біженців до країн, де такі особи опинялися під ризиком або зазнавали серйозних порушень прав людини. Лише протягом 2009 року  Amnesty International зверталася до української влади у зв’язку з чотирма випадками таких повернень» - заявляє дослідниця Amnesty International ситуації з правами людини в Україні Хеза Макгіл.

Україна продовжує порушувати право на притулок через відсутність справедливої та адекватної процедури надання притулку.

В результаті прийняття низки постанов Кабінету Міністрів Україні, які згодом призупинялися указами Президента України, Державний комітет України у справах національностей та релігій, який відповідає за питання надання статусу біженця, був позбавлений цих функцій, а діяльність новоутвореної Державної міграційної служби була призупинена. Регіональні міграційні служби продовжують приймати заяви від шукачів притулку – однак далі вони залишаються без руху.

Таким чином майже протягом року декілька сотень шукачів притулку залишаються без документів, щодо них не приймається рішення щодо надання статусу біженця, оскільки в Україні немає органу, який був би наділений повноваженнями робити це. Без документів, які б підтверджували законність перебування в Україні, вони постійно стикаються з переслідуванням з боку міліції. А в найгіршому випадку їм загрожує депортація без належного розгляду питання щодо надання їм притулку.

Напередодні Всесвітнього Дня Біженця, який відзначається 20 червня, Міжнародна Амністія в Україні закликає українську владу негайно:

§       Встановити діючу та справедливу систему надання притулку, правомочну виносити рішення щодо надання статусу біженця та своєчасно видавати біженцям та шукачам притулку документи, що посвідчують особу, на всіх стадіях процедури;

§       В усіх випадках забезпечити повне виконання Україною своїх зобов’язань в рамках Конвенції про статус біженців, Конвенції проти катувань та вимог Європейської конвенції з прав людини та основоположних свобод, зокрема, зобов’язання не повертати біженців та шукачів притулку.

18 червня 2010

 Поділитися