MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Ніко Ланґе: Україна віддалилася від демократичних стандартівРадянська „технологія”В немецком Бундестаге призывают украинские власти с полной серьезностью отнестись к инциденту с задержанием Нико ЛангеДля СБУ закон неписаний?СБУ повідомила про підозру голові парламенту Чеченської республіки 200 гривень за бота: СБУ викрила ботоферму, що працювала на спецслужби РФСБУ: Російські спецслужби залучають українських дітей до фейкових мінуваньУ Києві затримали двох шахраїв, які ‘гарантували’ отримання українського громадянства й ‘продавали паспорти’, — СБУ СБУ встановила особу ватажка кадирівців, який керував ‘каральними рейдами’ на ЛуганщиніРосійські військові цілеспрямовано знищували цивільне населення при відступі з Лиману, — СБУВстановлено особи шістьох генералів РФ, які віддавали накази щодо захоплення Харківщини, — СБУ ООН: законопроєкт про СБУ не передбачає гарантій проти зловживань з боку спецслужбЯк законопроект про СБУ знищує приватну інформацію та надає доступ до всіх переписок та розмов?Правозахисники закликають не ухвалювати новий закон про СБУ: загроза демократіїСпівробітників СБУ підозрюють у катуванні іноземцяЗаконопроєкт про СБУ порушує стандарти прав людини та потребує коригування – заява правозахисних організаційРеформа СБУ: виклики та перспективи. ДослідженняСуд не скасував рішення СБУ щодо Олексія БоленковаЗаконопроєкт про СБУ неприйнятний, його треба поховатиЩо не так із законопроектом про СБУ?

Ніко Ланґе: «Мені не пояснили причини затримання»

28.06.2010    джерело: www.dw-world.de
Керівнику представництва німецького Фонду Конрада Аденауера Ніко Ланґе упродовж майже півдоби не дозволяли в’їхати до України за вказівкою СБУ

Керівнику представництва німецького Фонду Конрада Аденауера Ніко Ланґе упродовж майже півдоби не дозволяли в’їхати до України за вказівкою СБУ. Про обставини затримання німецький експерт розповів Deutsche Welle.

За словами Ніко Ланґе, він прибув у аеропорт «Бориспіль» близько 14:30 у суботу. Однак залишити будівлю аеропорту, тобто в’їхати на територію України, йому не дозволили. Ланґе затримали, повідомивши що йдеться про розпорядження українських органів безпеки й що його депортують з країни. Причини затримання німецькому експерту не пояснили. «Прикордонники в Борисполі, які мене затримували, певно, про ці причини теж не були поінформовані. Цей момент має бути з’ясований іншими інстанціями», каже Ланґе. 

Десять годин у кімнаті для нелегалів

В результаті Ланґе провів близько десяти годи в аеропорту «Бориспіль» у приміщенні для нелегальних мігрантів, які очікують на депортацію з України.  «Зі мною обходилися, як з усіма людьми в тому приміщенні, як з людиною без дійсного паспорту чи візи. Мені дозволяли купити щось поїсти чи сходити в туалет, але залишати приміщення не дозволяли».

Ніко Ланґе мав при собі телефон і одразу поінформував про ситуацію посольство Німеччині в Україні та керівництво Фонду Конрада Аденауера, аби, як він каже «були залучені всі політичні контакти для того, щоб мені дозволили в’їзд». Близько пів на першу ночі німецьке посольство, після переговорів досягло таки для Ланґе дозволу в’їхати в Україну.

Причини незрозумілі

«Мені не пояснили причину затримання. Дозвіл таки в’їхати в Україну я зрозумів як те, що моє затримання було непорозумінням», – каже Ланґе. Він не знає, як розвиватиметься далі ситуація щодо його затримання, але припускає, що українські та німецькі установи ще матимуть контакти з приводу цієї справи.

Факт свого в’їзду в Україну експерт схильний інтерпретувати і як можливе завершення всієї справи. «Фонд Конрада Аденауера працював і працює в Україні завжди в рамках закону», - сказав Ланґе. В понеділок він, у звичному режимі, продовжить свою роботу в київському  офісі Фонду. Ніко Ланґе працює в українській столиці вже три роки.

Фонд Конрада Аденауера - організація, близька до нині правлячого в Німеччині  Союзу християнських демократів. До цієї партії належить зокрема канцлер ФРН Анґела Меркель.

 Поділитися