MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Після інциденту з Ніко Ланґе

01.07.2010    джерело: www.radiosvoboda.org
Дмитро Шурхало
Зустріч з представниками дипломатичних місій провели керівники українського МЗС та опозиційні голови парламентських комітетів

Міністерство закордонних справ України провело у вівторок бесіди з представниками посольств Росії, США, Німеччини та Польщі щодо роботи некомерційних фондів, які координуються відповідними посольствами. Як повідомила прес-служба МЗС, заступники міністра закордонних справ Руслан Демченко та Павло Клімкін звернули увагу дипломатів на важливість дотримання цими організаціями своїх статутних завдань та законодавства України.

Ця розмова відбулася після інциденту з керівником українського представництва Фонду Конрада Аденауера Ніко Ланґе в аеропорту «Бориспіль». Його не впускали в Україну близько 10 годин, але потім назвали ситуацію непорозумінням.

Інцидент стався після того, як Ніко Ланґе в інтерв’ю критично оцінив дії української влади. В німецькому парламенті вимагають розслідування інциденту, який вже поставив під загрозу зриву запланований візит Віктора Януковича до Берліна.

За словами Ніко Ланґе, претензій до Фонду Конрада Аденауера у недотриманні українського законодавства не було. «Ми вже 16 років працюємо в Україні і весь цей час ми дотримувалися українського законодавства, – запевняє він. – І ніколи не було проблем чи сумнівів, навіть в останні тижні, щодо того, як ми працюємо на базі українського законодавства».

Політолог Костянтин Матвієнко вважає, що, натиснувши на грантодавців, влада намагається звузити поле діяльності українських неурядових організацій.

«Є спроби зменшити ресурсну базу так званого громадянського суспільства, – вважає експерт. – в Україні діє багато програм, які, з точки зору грантодавця, сприяють демократизації українського суспільства – так, як вони її бачать. Очевидно, влада це бачить інакшим чином».

Натомість голови чотирьох парламентських комітетів, які представляють опозицію, – у закордонних справах, євроінтеграції, правової політики та законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, – повідомили закордонним дипломатам, що ситуація в Україні із дотриманням прав і свобод та верховенством права останнім часом суттєво погіршилась.

Ще однією темою для спілкування стала ситуація на енергетичному ринку

<>

 Поділитися