MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Події в Харкові: протистояння місцевої влади та мешканців міста

06.07.2010   
Євген Захаров
Можна констатувати, що в Харкові з’явилася велика протестна неполітична група, яка рішуче вимагає відставки в.о. мера Г.Кернеса і виступає проти незаконних рішень місцевої влади.

Причиною протистояння стала незаконна вирубка вікових дерев в центральному парку міста – імені Горького. Ці дерева посадили 117 років тому гімназисти, студенти та їхні викладачі, і біля кожного дерева довго зберігалася табличка з іменем того, хто його посадив. Ця частина парку зберігалася навіть під час окупації Харкова в 1941-1943 рр., коли дерева вирубали на дрова.

Метою вирубки було прокласти 4-рядну автодорогу скрізь парк, з’єднавши вул. Сумську та вул. Новгородську. При цьому дорога перерізає Дитячу залізницю, улюблене місце маленьких харків’ян, єдину в Україні, яка після запуску дороги не зможе функціонувати.

Рішення про виділення земельної ділянки (9,9218 га) «для будівництва автодороги, готельного комплексу та апартаментів»  було ухвалене Харківською міською радою ще 27 лютого 2008 року. Тоді зелені насадження вдалося рятувати. І ось 19 травня цього року, проігнорувавши погляд громадськості, Харківський міськвиконком ухвалив рішення «Про видалення зелених насаджень на ділянці будівництва автодороги від вул. Сумської до вул. Новгородської (в районі вул. Білій Акації) в м. Харкові» про вирубку 503 дерев. 20 травня дерева почали вирубати. Виявилося, що з усього пакету документів, необхідних для рубки дерев у лісорубів є тільки оце рішення міськвиконкому. Місце вирубки не було ідентифіковане, техніка безпеки ігнорувалася. В перший день вирубали більше 100 дерев. Активісти екологічної організації «Печенеги» викликали міліцію, яка припинила вирубку до з’ясування, чи є необхідні дозволи. «Печенеги» розпочали акцію протесту, організувавши в парку цілодобове наметове містечко, куди почали приходити захисники дерев. Це були студенти, викладачі вузів, вчителі шкіл, учні, пенсіонери, службовці, які поєднували працю з чергуванням в «Міському форті» – так захисники дерев назвали  свій табір. Загалом в парку побувало декілька тисяч харків’ян, але в кожний момент їх було від кількох десятків до кількох сотень. Протистояння тривало з 20 травня по 2 червня.

Вже о 4-й ранку 21 травня міліція, застосовуючи силу, іноді надмірну, намагалася розігнати захисників дерев, щоб вони не заважали вирубці. Проте захисники дерев не підкорилися. Надалі вони заважали вирубці, закриваючи своїми тілами дерева, кидалися під техніку, не даючи під’їхати до дерев, альпіністи залізли на дерева, щоб їх не можна було зрубати.

Захисники дерев припинили всі спроби політизувати акцію, видаляючи представників різних політичних сил з їхньою символікою. Усі мали зелені стрічки, єдиний прапор, який допускався – національний прапор України. У «Форті» було декілька депутатів міської та обласної рад, які репрезентували різні фракції, але всі вони були в особистій якості. Усі вигадки в.о. мера Г.Кернеса та губернатора М.Добкіна, що ця акція протесту проплачена керівником обласного БЮТу колишнім губернатором А. Аваковим, анітрохи не відповідають дійсності. В парку були люди різних політичних поглядів, багато з яких в 2006 р. голосували за Партію регіонів і під час президентських виборів – за Віктора Януковича.

 Намагання харків’ян захистити дерева зустріло відверте насильство з боку лісорубів та невідомої «муніципальної охорони», чоловіків спортивного вигляду та міцної статури. Ніяких посвідчень ці люди не мали, а в декількох з них впізнали працівників охоронної фірми, яка належить в.о. мера Г.Кернесу. При цьому працівники органів внутрішніх справ не втручалися, явно виконуючи незаконний наказ, і спокійно спостерігали за побиттям захисників дерев. Декілька людей потрапили до лікарні з переламами ребер, струсом мозку тощо.

Знищення зелених насаджень було незаконним. Харківська міська влада проігнорувала вимоги Закону «Про планування і забудову територій», в якому ретельно виписана процедура узгодження з місцевою громадою проектів забудов шляхом проведення громадських слухань (статті 30.2 – 30.7). Як виявилося пізніше, не було отримано необхідних дозволів Мінприроди та інших організацій.

На Генеральному плані розвитку Харкова станом на 2008 рік цієї дороги не було, там планувалася інша дорога, яка не торкалася старої частини парку і не чіпала Дитячу залізницю. Але потім на графічну частину Генплану міськвиконкомом був незаконно поставлений гриф «Для службового користування», що взагалі унеможливлює будь-які громадські обговорення щодо забудови території міста і вирубки зелених насаджень.

Протягом 20-27 травня було вирублено вже більше 500 дерев і помічено для вирубки ще близько 200 дерев. 28 травня зранку, приблизно о 6-й годині «муніципальні охоронці», одягнені в чорне, здійснили напад на табір «Зеленого форту», силою відтискавши захисників дерев, щоб вони не заважали руху техніки. 9 захисників дерев, яких не вдалося посунути, затримала міліція. 1 червня вночі о 4-й годині відбувся напад на табір захисників дерев. Заступник начальника Дзержинського райвідділу МВС наказав міліціонерам стати ланцюгом поміж нападниками і захисниками дерев, щоб не допустити бійку. За це він отримав дисциплінарне покарання і «неповну службову відповідність», хоча діяв цілком законно і правильно. 2 червня люди в чорному вже без бейджів здійснили напад на табір за повної бездіяльності міліції. При цьому міліція затримала 4 захисників дерев. Лісоруби із включеними бензопилами наступали на людей, спилили дерево так, щоб воно впало на альпініста, який сидів на дереві поруч. Той чудом залишився живим, встигнувши сховатись за ствол.

Лісоруби спилювали дерева, що залишилися, і захисники дерев прибрали свій табір – все , що було намічено для вирубки, було знищено. Прибравши сміття, захисники дерев пішли пішою ходою по вул. Сумській до будинку, де розміщується обласна рада та облдержадміністрація. Там депутат облради Арсен Аваков намагався провести зустріч з ними як  виборцями. Проте цього не дозволили. А міліція затримала ще двох захисників дерев «за проведення несанкціонованого мітингу».

Щодо затриманих 28 травня та 2 червня склали протоколи про адмінпорушення по 185 статті КупАП – злісна непокора працівникам міліції – хоча жоден із затриманих міліції не опирався. Двоє затриманих 28 травня, Деніс Чернега та Андрій Єварницький отримали 15 діб адмінарешту, ще одному чоловікові дали 3 доби адмінарешту, чотирьох звільнили від адмінвідповідальності, решта отримали штрафи від 140 до 300 грн. «Міжнародна Амністія» визнала Чернегу та Єварницького в’язнями сумління на 9-й день відбування покарання. У той же день вони були звільнені за рішенням апеляційного суду.

Захисники дерев об’єдналися в громадську організацію «Зелений фронт», вони протягом всього червня проводили протестні акції проти незаконних дій місцевої влади.

19 червня були проведені громадські слухання щодо долі зелених насаджень в Харкові. Місцева влада сфальсифікувала рішення цих слухань. Біля входу до Київського райвиконкому, де проходили слухання, зібралося декілька тисяч бажаючих взяти участь, але до зали вони потрапити не змогли. Реєстрація учасників відбувалася в одному місці (зареєстровано 2341 особа), а значна кількість учасників отримала мандат на участь у зовсім іншому місці. Цих людей можна було дуже легко відрізнити – у них не було програми слухань, більшість з них взагалі не знали теми слухань. Це були, здебільшого, співробітники шкіл, дитячих садочків, працівники лікарень, які під загрозою звільнення вимушені були піти і про голосувати за «правильне» рішення. Як зазначив прес-секретар «Печенег» Олег Перегон, «голоси тих, що голосували проти вирубки лісу, взагалі не враховувалися. Ніхто не лічив голосів, як слід. Із приблизно 300 осіб у залі, було 20, хто голосував за збереження зелених насаджень, проте їх полічили як один голос».

Соціологічні дослідження, проведені шляхом телефонного опитування, показали, що 70% харків’ян проти будівництва дороги, яка має проходити через парк, 15% за, і 15%  це байдуже.

Тим часом незаконна вирубка дерев в парку продовжується, при цьому знайшли останки похованих під час Другої світової війни німецьких солдат. Але ні це, ні рішення профільного парламентського комітету про припинення вирубок не зупиняє харківську міську владу. Будівельні роботи продовжуються, захисників дерев, які намагаються протистояти цьому, затримує міліція і передає протоколи про адміністративні правопорушення до суду. А 23 червня на сесії міськради ухвалене рішення  про вирубку 32 гектарів лісу в 32-му кварталі лісопаркової зони поблизу П’ятихаток, великого району міста,  побудованого після Другої світової війни.

Загалом можна констатувати, що в Харкові з’явилася велика протестна неполітична група, яка рішуче вимагає відставки в.о. мера Г.Кернеса і виступає проти незаконних рішень місцевої влади. Але протести та рекомендації центральної влади поки що ігноруються. Повторюється ситуація 2009 року, коли 8 центральних органів влади рекомендували тодішньому меру Харкова М.Добкіну не ліквідовувати міський протитуберкульозний стаціонар на 675 ліжок, але він проігнорував ці рекомендації, і стаціонар був знищений. Тепер слід очікувати спалаху епідемії туберкульозу якраз під час проведення турніру Євро-2012.

На цьому тлі рішення про нагородження Харкова комітетом довкілля, сільського господарства та місцевих і регіональних справ Парламентської Асамблеї Ради Європи призом Європи виглядає просто знущанням над мешканцями міста. Приз має вручати в День міста 23 серпня голова ПАСЕ Мевлют Чавушоглу, при цьому буде присутній спікер українського парламенту Володимир Литвин. Дивно, що комітет ПАРЕ навіть не поцікавився ставленням громадськості Харкова до міської влади.

 Поділитися