MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Під арештом» (фотографії та свідчення з камер попереднього затримання Штазі)

08.07.2010   
Виставка, що проходила в Києві 3–27 червня. Фотограф з Берліна Франциска Ву запрошує нас оглянути приміщення через об’єктив фотоапарату. «Під арештом» – це опис життя за ґратами східнонімецької в’язниці часів «холодної війни». До вашої подаються інтерв’ю, взяті Францискою Ву у колишніх в’язнів, а також текст виступу співголови Харківської правозахисної групи Євгена Захарова на відкритті виставки.

Німецький культурний Центр Ґете-Інститут в Україні
Спілка «Культуррінґ у Берліні»


 

Німецький культурний Центр Ґете-Інститут в Україні та Центр сучасного мистецтва «Совіарт» (Київ) у співпраці з Федеральним відомством у справах архівів Штазі (БСтУ) організували виставку фотографа з Берліна Франциски Ву «Під арештом» – фотографії та свідчення з камер попереднього затримання Штазі. Виставка проходила від 3 до 27 червня 2010 року.

«Під арештом» – це опис життя за ґратами східнонімецької в’язниці часів «холодної війни». Фотограф з Берліна Франциска Ву підходить до теми з двох боків. Вона запрошує нас оглянути приміщення через об’єктив фотоапарату. Ми переживаємо безсилля, страх і самотність, що їх відчували ув’язнені, але також і проблиск надії. Інтерв’ю Франциски Ву з колишніми арештантами допомагають нам поєднати візуальні враження та реальні життєві історії, дають почути за товстими мурами голос приречених на замовчування. Таке поєднання фотомистецтва і минулої дійсності, мистецьких виражальних форм та політичного аналізу створює вражаючу виставку, яка змушує нас замислитись про ту частину новітньої німецької історії, яка й сьогодні не втратила актуальності (З прес-релізу).

ДОВІДКА

Жертви Штазі. До жертв Штазі відносяться особи, життю, здоров’ю, особистій свободі та власності яких було неправомірно завдано шкоди заходами Міністерства державної безпеки часів НДР внаслідок політичного переслідування.

В’язниці Штазі. У Міністерства державної безпеки були власні заклади попереднього затримання в усіх адміністративних округах НДР. Крім цього воно контролювало тюрми. Прикладами є в’язниці у Бюрові, Бранденбургу (виправний заклад Бранденбург), Берлін (меморіал Берлін-Гоеншьонгауен), Галле (Червоний бик), Коттбусі, Бауцені (Жовте лихо), Кемніці (тюрма Кемніц) та в Гоенеку. Постраждалі, які перебували у цих в’язницях, повідомляли про умови та методи допитів, що класифікуються як тортури. Та оскільки зовнішні сліди цих практик не спостерігались, а жертвам натомість було завдано психологічної шкоди, ці методи допитів позначаються як «білі тортури» (Звідси).

ПОДАЄМО ДО ВАШОЇ УВАГИ:

«ПІД АРЕШТОМ»
український переклад з каталогу виставки
(інтерв’ю, взяті Францискою Ву у колишніх в’язнів):

Горст Єніхен. АКТИВІСТ

Зиґрид Пауль. МАТИ У ВІДЧАЇ

Герберт Пфафф. ДРУГИЙ ПАСПОРТ

Д-р Матіас Бат. ПРИ ПЕРЕХОДІ КОРДОНУ

Едда Шьонгерц. ВЕДУЧА НА ТЕЛЕБАЧЕННІ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Євген Захаров. Штазі і КГБ: практика терору проти інакомислячих
(текст виступу на презентації фотовиставки Франциски Ву «Під арештом. Фотографії та свідчення з камер попереднього затримання Штазі» 3 червня 2010 р.)

Евгений Захаров. Штази и КГБ: практика террора против инакомыслящих
(текст выступления на презентации фотовыставки Франциски Ву «Под арестом. Фотографии и свидетельства из камер предварительного задержания Штази» 3 июня 2010)

ПОДЯКА

Спілка «Культуррінґ у Берліні» (Kulturring in Berlin e. V.) висловлює особливу подяку за надання підтримка у здійсненні проекту наступним особам:

Д-р Матіас Бат, Горст Єніхен, д-р Йорґ Кюршнер, Зиґрид Пауль, Герберт Пфаф, Маріо Рьоліґ, Еда Шьонгерц (свідки подій), Франциска Ву (фотографії та інтерв’ю), д-р Йорґ Кюршнер (інтерв’ю), Ута Вольфарт (дизайн видання), Пауль Коен (переклад)

Особлива подяка меценатам і спонсорам:

Благодійна спілка «Меморіал Берлін-Гоеншьонгаузен» (Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen e. V.)

Fuji Photo Film Europe GmbH

Меморіал Берлін-Гоеншьонгаузен

Спілка «Проти забуття – за демократію» (Gegen Vergessen – Für Demokratie e. V.)


www.goethe.de/ukraine
www.franziska-vu.de
www.Kulturring.org
www.stasi-live-haft.de

 Поділитися