MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Правозахисники прогнозують посилення безладу в судочинстві

04.08.2010    джерело: www.dw-world.de

Закон про судоустрій та статус суддів, що набув чинності напередодні, багато в чому суперечить європейським нормам, кажуть українські правозахисники. Критика лунає і від експертів.

Cлід чекати значного послаблення незалежності судової влади та самих суддів, вважає голова правління Центру  політико-правових реформ Ігор Коліушко: "Це проявляється в тих повноваженнях, які отримує Вища рада юстиції. А її склад не відповідає європейським стандартам для органу, який має застосовувати дисциплінарну відповідальність до суддів".

Вища рада юстиції є політичним органом, який формується президентом та парламентом, "сьогодні є на дві третини залежним від однієї політичної сили", сказав Deutsche Welle виконавчий директор Української Гельсинської спілки з прав людини Володимир Яворський.

Посилення безладу

Він не виключив масових звільнень суддів та втрати тими, хто залишиться на посаді, будь-якої незалежності від виконавчої влади. Верховний суд, на думку правозахисника, може лишитися без роботи, бо всі суперечки вирішуватимуться виключно вищими судами. А сама система судів розпорошиться між господарськими, кримінальними, цивільними та адміністративними судами. Яворський очікує від цього значних затримок розгляду справ та посилення безладу в судочинстві.

Заступник голови президентської адміністрації Андрій Портнов поінформував, що президент Янукович вже дав "цілу низку доручень уряду і Міністерству юстиції в контексті набуття чинності закону про судоустрій". Серед них Портнов згадав і доручення створити ще одну інстанцію – Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних та кримінальних справ. Яворський сказав, що це передбачено новим законом. Але жодного прискорення розгляду справ чи якогось впливу на судочинство, на його думку, це не справить.

Олександр Савицький

 Поділитися