MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Джарти у суперечці про землю з татарами

13.08.2010    джерело: www.bbc.co.uk

Голова кримського уряду Василь Джарти заявив, що влада забере землю у кримських татарів, якщо вона належить їм незаконно.

Самозахоплення земель в Криму тривають вже не один рік. Кримські татари ідуть на такі кроки, вважаючи, що влада не сприяє наданню земельних ділянок репатріантам, що повернулися на свою історичну батьківщину. Часто захоплення земель чи їх захист призводили до сутичок кримських татарів із місцевими жителями та міліцією.

Як розповіла редактор Бі-Бі-Сі у Києві Світлана Дорош, президент Янукович заявив 10 днів тому, проводячи спеціальну нараду у Криму, що тим, хто землю захопив самовільно, доведеться її повернути:

"Там, де порушені закони України під час виділення землі, треба буде новим фіктивним власникам повернути цю землю державі, і на цьому все закінчиться. Нехай повернуть землю, яку взяли незаконно. Якщо ні, то цим мають займатися прокуратура і суд. Це стосується усіх незаконно отриманих земель. У тому числі, це стосується кримськотатарських захоплень. Сьогодні ми говоримо про те, що перед законом усі мають бути рівні, у тому числі і кримські татари".

Саме на ці заяви президента посилається керівник кримського уряду Василь Джарти, коли каже про захоплені кримськими татарами землі.

"Самозахоплення узаконювати не будуть"

"Самозахоплення узаконювати ніхто не буде. Чим росіяни і українці гірші татарів: їм що, теж самозахопленнями зайнятися?" – сказав Василь Джарти в інтерв’ю газеті "Ізвєстія в Україні".

Кореспонденти в Криму кажуть, що подібні заяви лунають від керівника кримського уряду не вперше. Хіба що раніше вони були менш категоричними.

"Нехай повернуть землю, яку взяли незаконно. Якщо ні, то цим мають займатися прокуратура і суд. Це стосується усіх незаконно отриманих земель. У тому числі, це стосується кримськотатарських захоплень. Сьогодні ми говоримо про те, що перед законом усі мають бути рівні, у тому числі і кримські татари", - заявляв Василь Джарти нещодавно.

Один з керівників Криму ставить у пряму залежність повернення самозахоплених земель із втіленням генеральних планів розвитку і забудови територій. "Через самозахоплення ми не можемо розвивати міста, не розуміємо, куди ми рухаємося, і роками дивимося на татарські кибитки-самобудови. Кожен начальник думає: навіщо мені потрібен головний біль їх зносити. І чекає наступних виборів", - каже Василь Джарти.

Однак, чи мав на увазі Віктор Янукович саме кримських татарів, коли казав, що фіктивні власники мають повернути землю і що навіть їхні імена не оприлюднюватимуться?

Багато хто сподівається, що ідеться про тих небідних власників земель, які протягом багатьох років за різними схемами одержували значні наділи кримської землі, у тому числі й на побережжі.

У кримсько-татарських організаціях нагадують про інші слова Віктора Януковича, які лунали під час зустрічі із лідерами кримських татарів.

"Ці питання - особливо останні 5 років - були сильно запущені, багато нерозв’язаних питань, які спричинили порушення законодавства, у тому числі у земельних питаннях. Зараз треба виправляти помилки. Ми залучатимемо до цього представників кримсько-татарського народу, керівників усіх громадських організацій. І спільно з ними, за їхньої участі відкриватимемо найрізноманітніші програми – гуманітарні, інвестиційні, у тому числі будівництва соціального житла, забезпечення прав кримськотатарського народу", - сказав Віктор Янукович після зустрічі із представниками кримськотатарських організацій.

"Кожен має право на землю"

"Я не знаю жодної людини (незалежно від того, як її прізвище – Іван Іваненко чи Хасан Гусманов), яка би, не звертаючись до влади, вирішила піти і самовільно зайняти землю. Є правила, і люди завжди роками ходять навколо влади, влада їм відмовляє, і потім деякі від відчаю йдуть на такий крок."

Р. Чубаров, депутат

Меджліс стверджує, що самовільно зайняті в Криму татарами землі становлять третину від загального числа захоплених територій, а інші захоплення припадають, як висловився лідер меджлісу Мустафа Джемільов, на російськомовне населення.

Зовсім іншу інформацію надає прокуратура. За її даними, 70% захопників земель – це кримські татари.

Загалом, захоплено близько 1300 тисяч гектарів землі, хоча ця інформація дуже приблизна.

У той же час, керівник меджлісу Мустафа Джемільов наводить приклади, називаючи прізвища відомих у Криму і в Україні політиків і бізнесменів, а також громадян Росії які, як він твердить, володіють значними земельними ділянками.

Заступник керівника меджлісу кримсько-татарського народу депутат Верховної Ради Рефат Чубаров сказав в інтерв’ю Бі-Бі-Сі, що чіткої статистики немає, і кожна сторона намагається подавати вигідні їй цифри, однак, визнаючи факти самозахоплення, наголосив на потребі розрізняти першопричини цього явища.

Р. Чубаров: Якщо кримські татари займають незаконно землі для того, щоб побудувати власне житло для облаштування своїх родин, тобто, вони повертаються з місць вигнання, то в іншому випадку мова йде про незаконне зайняття дуже великих масивів землі достатньо відомими українськими політиками аби юридичними якимись особами.

Бі-Бі-Сі: Чому взагалі такі розбіжності в цифрах? Тому, що в Криму нема земельного кадастру, чіткого земельного реєстру?

Р. Чубаров: У першу чергу, нема просто бажання зробити процес наділення землею таким прозорим. Вже декілька років, як розпочалися ці спекуляції, в тому числі і з цими співвідношеннями, тобто, цифрами. Ми пропонували, щоб місцеві ради, які за законом України мають право на наділення землею, щоб вони всі свої рішення, починаючи з 90-го року, тобто, напередодні розпаду СРСР і оголошення Україною незалежності, щоб всі ці рішення хронологічно були вивішені в Інтернеті, щоб кожна людина могла б не тільки перевірити себе, своїх знайомих, але й проаналізувати, за ким дійсно є земля в Криму.

На великий жаль, такого не було зроблено. Я хочу сказати, що сьогодні надрукована на сайті президента України низка доручень президента України щодо ситуації в Криму, в тому числі, за підсумками його зустрічей з кримськими татарами. І він тут доручає прем’єр-міністру України Азарову і голові Ради міністрів Криму до 1 жовтня забезпечити прозорість механізму виділення земельних ділянок громадянам, в тому числі, депортованим за національною ознакою.

Отже, мені особливо дуже хотілося б, щоб у цьому прозорому механізмі був би повний реєстр, який був би доступний для всіх, хто бажає з ним ознайомитись. Але реєстр не стільки і не тільки кримських татар, а всіх, у тому числі, і кримських татар. Для того, щоб ми мали можливість перевіряти, порівнювати і аналізувати.

Бі-Бі-Сі: Але це йдеться про майбутнє виділення землі, про майбутній розподіл землі. Навіть якщо процедура у майбутньому після 1 жовтня за дорученням президента Януковича стане прозорою і нормальною, що робити з тими землями, які вже захоплені? І, як на вашу думку, погрози керівника уряду Криму Василя Джарти примусово забирати незаконно захоплену землю до чого можуть призвести?

Р. Чубаров: На мою думку, тут є дуже простий механізм. За діючими законами України, кожний громадянин України має право на наділення землею для власного облаштування або облаштування своєї родини. І це право кожна людина має можливість реалізувати, скажімо так, безкоштовно хоча би один раз.

Отже, будь-які люди, які вважаються зараз такими, що незаконно зайняли землю, мотивуючи тим, що хочуть побудувати свій дім, можуть бути ретельно перепровірені. І якщо вони не реалізували таке право, незалежно від того, чи то кримські татари, чи то люди іншої національності, влада зобов’язана наділити їх земельною ділянкою для облаштування. І тут нема жодних проблем.

Отже, треба з’ясувати всі ті масиви, які зараз незаконно зайняті як людьми не кримськотатарської національності, так і кримськими татарами, і якщо це люди, які там сіли на цю землю, мають право на неї, влада має їм дати землю.

Бі-Бі-Сі: Ви говорите про те, що навіть якщо йдеться про самозахоплення, якщо люди мали підставу мати землю, то просто переоформити де-факто захоплену землю на де-юре оформлену землю?

Р. Чубаров: Я дійсно це говорю, оскільки я не знаю жодної людини (незалежно від того, як її прізвище – Іван Іваненко чи Хасан Гусманов), яка би, не звертаючись до влади, вирішила піти і самовільно зайняти землю. Є правила, і люди завжди роками ходять навколо влади, влада їм відмовляє, і потім деякі від відчаю йдуть на такий крок.

Отже, це тому, що багато людей, які зайняли незаконно землю (якщо це мова іде про побудову власного житла, а не якихось там пансіонатів чи гольф-клубів чи таке інше), були змушені це зробити, адже влада не забезпечувала дію чинних законів. І цих людей треба перевіряти по факту. Якщо вони мають безперечне право за законом на землю, їм треба її наділяти.

З паном Чубаровим розмовляв Фідель Павленко.

 Поділитися