MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Кому потрібна імітація демократії?Чи відають вони, що творять?Суд відмовив ТВі у звільненні Хорошковського з Вищої ради юстиціїУ справі за позовом ТВі суд витребував у президента докази роботи Хорошковського в галузі праваТВі звернувся з відкритим листом до державного секретаря США Гіларі Клінтон.В Україну повертається політичний принцип розподіл частот на мовлення?«Дім Свободи» відзначає згортання демократії у Росії й обіцяє уважно стежити за УкраїноюВ Украине обнаружены проблемы с соблюдением демократических свободОхорона Президента розігнала кримських татар під стінами АПВлада забороняє мітинги, згадуючи СРСРНа Майдані пройшов протест-моб проти законопроекту 2450Щодо проекту закону № 2450 „Про мирні зібрання“Відкрите звернення щодо оприлюднення за-конопроекту № 2450 «Про порядок організа-ції і проведення мирних заходів»Представники громадськості встановили deadline для розгляду Верховною Радою законопроекту Про громадські організаціїБоротьба за внесення на розгляд ВР законопроекту Про громадські організаціїГромадські організації просять Тимошенко виконувати свої обіцянкиДепутати відмовилися розглядати законопроект про громадські організаціїГромадським організаціям – новий законЧорноморка: після майна – арешт рахунківПодаткова відбирає у телекомпанії відеокамери

Найбільша в Криму телекомпанія просить захисту в колег

15.08.2010    джерело: www.radiosvoboda.org
Володимир Притула
Днями Податкова міліція арештувала майно цього телеканалу, а Контрольно-ревізійне управління (КРУ) почало свою перевірку. Телевізійники остерігається, що ближче до виборів «Чорноморка» припинить своє мовлення, як це вже бувало у часи Президента Кучми

Керівники і журналісти однієї з найбільших і найпопулярніших на Кримському півострові телекомпаній «Чорноморська» звертаються до українських і закордонних журналістів та правозахисників за допомогою. Днями Податкова міліція арештувала майно цього телеканалу, а Контрольно-ревізійне управління (КРУ) почало свою перевірку. Телевізійники остерігається, що ближче до виборів «Чорноморка» припинить своє мовлення, як це вже бувало у часи Президента Кучми.

У четвер, попри очікування, інспектори КРУ, які напередодні весь день працювали з фінансовими документами «Чорноморки», на телеканал не прийшли. Не проводить ніяких процесуальних дій і податкова міліція. Вона кілька днів тому наклала арешт на майно цієї найбільшої в Криму приватної телерадіокомпанії.

Лідер кримської організації партії «Батьківщина», народний депутат Андрій Сенченко, якого вважають власником «Чорноморки», розцінив це як тиск на телекомпанію з метою виключити її з інформаційного простору на час місцевих виборів. Водночас журналісти телеканалу звернулися до своїх колег в Україні та за кордоном із проханням про підтримку.
Керівник ТРК «Чорноморська» Тетяна Красикова розповіла, що колектив «Чорноморки» звернувся до міжнародних правозахисних організацій і журналістської громадськості, щоб вони «у цю важку хвилину нас підтримали». За словами Красикової, все те, що відбувається довкола ТРК «Чорноморська»,  «завтра може статися з будь-яким іншим опозиційним телеканалом чи засобом масової інформації».
Керівник телерадіокомпанії каже, що поки арештоване майно телерадіокомпанії, вона втрачає рекламодавців, кошти, але продовжує працювати. Однак журналісти побоюються, що можуть бути арештовані рахунки телеканалу і тоді він зупинить своє мовлення. Як, до речі, уже було у 1998 році, коли перед виборами до Верховної Ради України і місцевих рад «Чорноморку» відключили на тиждень. А перед виборами Президента України 1999 року її позбавили ефіру на 3 місяці. Потім спроби припинити її мовлення були у 2002-му, 2004-му і 2006 роках.
Позиція податківців невідома
Податківці відмовляються коментувати чи якось пояснювати ситуацію довкола ТРК «Чорноморська». У прес-службі кримського управління податкової міліції Радіо Свобода сказали, що «чинне законодавство і деякі інші причини» поки не дозволяють прояснити дії щодо телекомпанії.
За словами керівника цієї прес-служби Артура Мазіна, почекати доведеться тиждень-два, а поки що він «не уповноважений давати коментарі з цього приводу, зараз ці питання залишаються без коментарів».
Разом з тим, Тетяна Красикова повідомила, що вилучення документів і арешт майна проведено за кримінальною справою, яка не має стосунку до телеканалу. За її словами, податкова міліція підозрює, що на «Чорноморці» проводилися безтоварні угоди, чим завдано державі шкоди на суму 6,7 мільйона гривень. Водночас перевірка КРУ стосується оплати Фондом соцстраху України інформаційних послуг, які йому надавала ця телерадіокомпанія у 2009 році.
За даними кримського Центру журналістських розслідувань, ТРК «Чорноморська» – найбільша недержавна регіональна телерадіоорганізація України, покриває цілодобовим мовленням всю територію АРК і міста Севастополя. Засновниками є юридичні особи, але контроль, через афілійовані структури, належить народному депутату Андрію Сенченку (БЮТ).
У середу в Сімферополі одразу в кількох офісах БЮТу і «Батьківщини» Служба безпеки України провела обшуки. СБУ теж не коментує і не пояснює ці свої дії. Місцеві оглядачі вважають, що вони спрямовані проти підприємств, якими володіє Андрій Сенченко та його політичні партнери з БЮТу. Зупинка їхньої роботи вдарить не тільки по фінансуванню опозиції в Криму напередодні місцевих виборів, але й суттєво позначиться на економічному стані телерадіокомпанії «Чорноморська», головними рекламодавцями якої і були згадані підприємства.

 Поділитися