MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Суд підтвердив скасування результатів січневого конкурсу на частоти і звернувся до Генпрокуратури про порушення справиСТБ приєднався до оскарження справи про частоти, а ТВі змінив свою апеляційну скаргуМашина по дискредитации страныУсе більше замовчувань, усе менше балансуЧорноморка: після майна – арешт рахунківНайбільша в Криму телекомпанія просить захисту в колегКому потрібна імітація демократії?Чи відають вони, що творять?Суд відмовив ТВі у звільненні Хорошковського з Вищої ради юстиціїУ справі за позовом ТВі суд витребував у президента докази роботи Хорошковського в галузі праваТВі звернувся з відкритим листом до державного секретаря США Гіларі Клінтон.В Україну повертається політичний принцип розподіл частот на мовлення?«Дім Свободи» відзначає згортання демократії у Росії й обіцяє уважно стежити за УкраїноюВ Украине обнаружены проблемы с соблюдением демократических свободОхорона Президента розігнала кримських татар під стінами АПВлада забороняє мітинги, згадуючи СРСРНа Майдані пройшов протест-моб проти законопроекту 2450Щодо проекту закону № 2450 „Про мирні зібрання“Відкрите звернення щодо оприлюднення за-конопроекту № 2450 «Про порядок організа-ції і проведення мирних заходів»Представники громадськості встановили deadline для розгляду Верховною Радою законопроекту Про громадські організації

Україна: «Спокуса керувати»

01.09.2010    джерело: www.telekritika.ua
«Репортери без кордонів»: зникнення Климентьєва та рішення суду по частотах свідчать про утиски свободи слова при Януковичі

«Репортери без кордонів» відзначили збільшення порушень свободи слова, що спостерігається з того часу, як Віктора Януковича було обрано президентом України. Про це ідеться у доповіді за результатами місії, яка відвідала Україну 19-21 липня. Доповідь під назвою «Спокуса керувати» буде опубліковано 1 вересня на офіційному сайті «Репортерів без кордонів» українською, англійською та французькою мовами.

Як відзначається в прес-релізі організації, упродовж свого візиту генеральний секретар «Репортерів без кордонів» Жан-Франсуа Жульяр та керівник відділу у справах Європи та країн колишнього СРСР Ельза Відаль провели зустрічі з журналістами центральних та регіональних ЗМІ, членами журналістських організацій із захисту свободи слова та депутатами від правлячої партії та опозиції.

Організацію повідомили про випадки, пов’язані з фізичними нападами на журналістів, прямим перешкоджанням їх діяльності та цензурою.

«Висновки доповіді, на жаль, було підтверджено зникненням журналіста Василя Климентьєва, що проводив журналістські розслідування, та нещодавнім рішенням суду щодо того, що виділення нових частот телеканалам ТВі та 5 каналу було незаконним. Виділення частот на мовлення є ключовим питанням. 30 серпня Київський апеляційний адміністративний суд прийняв рішення проти ТВі та 5 каналу, на користь позову, поданого телеканалами Валерія Хорошковського, який одночасно очолює СБУ, і є членом Вищої ради юстиції. Крім того, суд видав розпорядження до Генпрокуратури відкрити кримінальну справу проти членів Нацради. Цей вердикт став ударом по незалежності телебачення та Нацраді з питань телебачення і радіомовлення. «Репортери без кордонів» розглядають його як цензуру, направлену проти двох телеканалів, які найбільш критично ставляться до влади», - ідеться в прес-релізі «Репортерів...».

 «Репортери без кордонів» також висловили сподівання, що буде докладено максимум зусиль, щоб пролити світло на зникнення Климентьєва, та уникнути безкарності і перешкод, якими запам’яталось розслідування викрадення та вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

Також вони зокрема зауважують, що справу Гонгадзе досі не закрито, хоча представники влади та політики повторюють, що вони цього прагнуть.

Ще «Репортери...» наголошують, що збільшення порушень свободи слова, детально викладене у доповіді, вимагають реакції від міжнародної спільноти, особливо від Європейського Союзу, для того, щоб підтримати свободу слова в Україні. Також вони нагадують, що відкриті до діалогу з українськими політиками і скоро повернуться в Україну, щоб зустрітись з президентом Януковичем на його запрошення.

Нагадаємо, що під час липневого візиту «Репортери без кордонів» не змогли зустрітися з Президентом України, через те, що той перебував у відпустці.

 Поділитися