MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Стоп цензурі!» закликає президента звільнити Хорошковського з ВРЮ до розгляду в суді касації ТВі і 5-го

02.09.2010    джерело: www.telekritika.ua

Громадський рух «Стоп цензурі!» вважає, що рішення Київського апеляційного адміністративного суду щодо скасування результатів конкурсу на телевізійні частоти могло прийматись під зовнішнім тиском і закликає президента звільнити Хорошковського з Вищої ради юстиції до розгляду в суді касації ТВі і 5-го. Про це ідеться в заяві руху.

Текст заяви публікуємо повністю.

Громадський рух «Стоп цензурі!» вважає, що рішення Київського апеляційного адміністративного суду щодо скасування результатів конкурсу на телевізійні частоти могло прийматись під зовнішнім тиском. Відомо, що голова Служби безпеки України Валерій Хорошковський, який одночасно є членом Вищої ради юстиції, був зацікавленим саме у такому рішенні суду та має можливість впливу на суддів. Ми також володіємо інформацією про те, що Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, новий склад якої був сформований за активної участі Валерія Хорошковського, діяла в його інтересах і не докладала необхідних зусиль для доведення своєї правоти в судах.

На нашу думку, ухвалення судом рішення за таких умов суперечить конституційному принципу розподілу влади, не відповідає демократичним та цивілізованим принципам врегулювання бізнес-суперечок і може стати прецедентом втручання влади у діяльність незалежних засобів масової інформації та конституційних регуляторних органів.

Не даючи оцінки рішенню суду, рух «Стоп цензурі!» закликає Президента України перед тим, як справа розглядатиметься в касаційній інстанції, усунути можливий чинник тиску на суд, звільнивши Валерія Хорошковського з Вищої ради юстиції, а також ще раз замислитись про доцільність перебування бізнесмена з настільки очевидним конфліктом інтересів на чолі Служби безпеки України.

Також рух закликає владу, групу «Інтер» та телеканали провести переговори та знайти компромісний варіант, який дозволить відновити переможців конкурсу 27 січня в їхніх законних правах і водночас виправити помилки, яких, можливо, припустилась Національна рада з питань телебачення і радіомовлення в оформленні результатів цього конкурсу.

Відсутність кроків у напрямку вирішення цих проблем ми будемо розцінювати як започаткування командою Віктора Януковича нового механізму із контролю над неугодними в медійному середовищі за допомогою «ручних» наглядових органів та упереджених судових рішень. Вважатимемо також, що Адміністрація Президента України мавпує російську модель формування сильної президентської вертикалі та створює підконтрольний однорідний інформаційний простір шляхом знищення альтернативних незалежних медіа.

 

Довідка

Громадський рух «Стоп цензурі!» створено 21 травня 2010 року. Рух є неформальним об’єднанням журналістів, що утворилося у відповідь на утиски свободи слова в Україні.

Це  ініціатива українських журналістів та медійних громадських організацій щодо відстоювання свободи слова, запобігання встановленню цензури в Україні, унеможливлення перешкоджання професійній діяльності журналістів та порушення професійних стандартів при висвітленні суспільно-політичних питань.

Громадський рух «Стоп цензурі!» не підтримує жодну політичну силу, не фінансується політичними партіями.

Дізнатися більше або приєднатися до Громадського руху «Стоп цензурі!» можна за посиланням http://telekritika.ua/news/2010-05-22/53128

Блог Громадського руху «Стоп цензурі!»: http://stopcensorship.wordpress.com , у Твіттері: http://twitter.com/Stopcensorship

Контактна особа:

Артем Соколенко,

координатор прес-центру

Громадського руху «Стоп цензурі!»

050 440 46 08

[email protected]

 Поділитися