MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Головою СБУ має зайнятися Генпрокуратура — колишні політв’язні

14.09.2010    джерело: www.civicua.org
Члени наглядової ради музею «Тюрма на Лонцького» та очільники громадських, партійних та молодіжних організацій оприлюднили звернення з вимогою припинити порушення демократичних прав і свобод.

10 вересня, в експозиційних приміщеннях Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» у Львові члени наглядової ради музею та очільники громадських, партійних та молодіжних організацій оприлюднили звернення з вимогою припинити порушення демократичних прав і свобод.

Приводом стало брутальне затримання та порушення кримінальної справи проти історика, директора національного музею «Тюрма на Лонцького» Руслана Забілого та закриття доступу до робочих кабінетів працівникам.

У спільному зверненні інтелігенції йдеться:

«Усі члени наглядової ради Музею одностайно заявляють про свій протест проти повернення до сталінщини в її найганебніших формах ідеологічної політики. Ми вважаємо такі небезпечні прецеденти наступом на свободу. Це — прояви тоталітарної політики та фашизму, яким ми кажемо рішуче «НІ!». Ми вимагаємо, щоб спецслужби не втручалися у роботу науково-дослідницьких та музейних установ." (Повний текст у додатку).

Довідка.
Руслан Забілий, 35 років, історик-дослідник визвольного руху ХХ століття. Закінчив Львівський національний університет імені Івана Франка.
У 2008—2009 роках — директор Центру досліджень визвольного руху, незалежної наукової організації. З 2009 року призначений директором новоствореного Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького», який відкрили у приміщенні колишньої тюрми КГБ.

Тема наукових досліджень — стратегія та тактика Української повстанської армії.

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху
тел./факс: +380 32 299-45-15
+380 63 628-68-69

Джерело : Прес-центр Центру досліджень визвольного руху



Додаток:

ЗВЕРНЕННЯ

 до представників ЗМІ та дипломатичних представництв в Україні

 учасників прес-конференції членів наглядової ради Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького», колегії очільників громадських організацій та товариств політв’язнів та репресованих, голів осередків партійних організацій, яка відбулася 10 вересня о 12:00 у приміщенні Музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» у Львові.

 

Політика керівників української держави скочується до тоталітаризму!

Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького», створений у Львові за ініціативи та зусиль громади у приміщенні колишньої в’язниці, є місцем пам’яті жертв нацистського та більшовицького режимів.

 У нас, ініціаторів створення цього Музею та всіх членів його Наглядової ради, велике обурення викликав факт затримання співробітниками СБУ 8 вересня у Києві директора Музею Руслана Забілого, який як історик досліджує національно-визвольний рух в Україні та діяльність ОУН і УПА.

 Допит історика, звинуваченого у «намірах розголосити державну таємницю», тривав понад 14 годин. Під час цього допиту на директора Музею чинився моральний тиск та шантаж, у нього без постанови суду вилучили персональні електронні носії інформації із науковими матеріалами.

 Ми розцінюємо це як брутальний наступ не тільки на українських науковців та їхні зусилля донести правду про українську історію, а й загалом на демократичні права та свободи в суспільстві, зокрема право на інформацію.

 Усі члени наглядової ради Музею одностайно заявляють про свій протест проти повернення до сталінщини в її найганебніших формах ідеологічної політики. Ми вважаємо такі небезпечні прецеденти наступом на свободу. Це — прояви тоталітарної політики та фашизму, яким ми кажемо рішуче «НІ!». Ми вимагаємо, щоб спецслужби не втручалися у роботу науково-дослідницьких та музейних установ.

 Вимагаємо від Генеральної прокуратури України порушити кримінальну справу проти керівника СБУ Хорошковського В. І., який має постати перед судом відповідно до статей Кримінального кодексу України, зокрема за свідоме сприяння нагнітанню антиукраїнської пропаганди, за перевищення службових повноважень, за шантаж ректорів, яких працівники СБУ зобов’язували стати донощиками, за провокацію неспокою в суспільстві, за нагнітання атмосфери ворожості і страху, за нацьковування працівників СБУ на брутальне поводження з людьми, фактично за намір перетворити працівників СБУ у ворогів народу, за свідоме використання у своїй роботі методів сталінізму, засудженого світовою громадськістю. Оскільки дії Хорошковського В. І. нанесли значну шкоду Україні, Генеральна прокуратура України зобов’язана також розслідувати, чиї завдання виконує Хорошковський і яких дійсних злочинців, винних у розкраданні державного майна, покриває олігарх Хорошковський. Якщо Генеральна прокуратура не порушить кримінальної справи, ми зобов’язані звернутися до Парламентської асамблеї Ради Європи, Організації з безпеки та співробітництва в Європі, Організації об’єднаних націй, до всієї світової громадськості.

Ми заявляємо про наші вимоги до президента України та голови СБУ припинити тиск на українських науковців, Музей та його директора, зняти усі надумані звинувачення, скасувати провадження кримінальної справи проти Руслана Забілого, повернути йому вилучені особисті речі з авторськими науковими дослідженнями та інтелектуальною власністю, а також відновити наукову діяльність музею у повному обсязі, відкривши доступ до робочих приміщень.

 10 вересня 2010 р.

м. Львів

 Поділитися