MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Журналіста й Голову Херсонської ОО КВУ Дементія Білого побила охорона херсонського мераЗаява з приводу побиття Голови Херсонського відділення КВУ Дементія БілогоПрокуратура порушила справу за фактом побиття херсонського правозахисникаУ Донецьку міліція побила журналіста Артема ФурманюкаПрокуратура розслідує побиття людей донецькою міліцієюНаука безкарностіПрокуратура порушила кримінальну справу щодо побиття Дементія Білого, але журналістом його не визнаєМВС встановило, що на звіт херсонського мера не могли потрапити всі зацікавлені громадяниСуд не побачив хуліганства в діях Дементія Білого, якого побила охорона мера ХерсонаАпеляційний суд теж не побачив хуліганства в діях журналіста, якого побили під час звіту мера ХерсонаПереслідування громадянського суспільства в Україні в 2011 році

УГСПЛ вимагає швидкого, незалежного розслідування побиття правозахисника Дементія Білого

15.09.2010    джерело: www.helsinki.org.ua

 

Українська Гельсінська спілка з прав людини обурена жорстоким побиттям Дементія Білого, журналіста та Голови Херсонського обласного відділення Комітету виборців України.

УГСПЛ сьогодні звернулася до Генерального прокурора та Міністра внутрішніх справ щодо забезпечення швидкого, незалежного та ефективного розслідування цього побиття.

Учора, 14 вересня 2010 року, в Херсонському драмтеатрі проходив звіт міського голови Володимира Сальдо, який втретє збирається балотуватися на цю посаду від Партії Регіонів. Оголошення про звіт не було ні в ЗМІ, ні на сайті міськради. Ходили чутки, що деяким обраним роздають запрошення. Лідери громадських організацій запрошень не отримали.

На дверях у драмтеатр стояли дужі хлопці й пускали тільки тих, у кого були запрошення. Дементій намагався пройти спочатку яг громадянин і виборець, потім як журналіст "Політичної Херсонщини" - за посвідченням. Але ні його, ні інших громадських лідерів не пропускали, керував процесом заступник Сальдо. І тільки коли втрутився заступник голови облдержадміністрації, їм вдалося пройти в залу, де більшість місць займали працівники міськвиконкому.

Коли вже Сальдо почав виступати, з’ясувалося, що охоронці в цивільному не пропускають до театру двох депутатів міськради, опозиційних до Сальдо. Дементій спробував переконати заступника Сальдо й охоронців, що це - протизаконно, їх треба пропустити, бо міський голова підзвітний і виборцям, і депутатам. Його не послухали.

Тоді Дементій пішов на середину залу, взяв мікрофон і зажадав, аби Сальдо зупинився й дав розпорядження впустити всіх людей, які хочуть почути його звіт. Він повторював це кілька разів, доки Сальдо зупинився, але його модератор тут же звернувся до присутніх у залі: "Давайте підтримаємо нашого мера", - і більшість почала аплодувати.

Заступник Сальдо і четверо дужих чоловіків у цивільному виштовхали Дементія у фойє, і там троє заламали йому руки й так тримали, а один бив по обличчю й голові. Міліція стояла й спостерігала. А коли Дементій вирвався й замахнувся, щоб дати здачі, фотоапарат, який висів у нього на руці, влучив у лоба тому, хто його бив, і розсік шкіру. Одразу з’явилася міліція, викликали "швидку допомогу" для "потерпілого" й відвезли його в лікарню. Дружина Дементія, Галина Бахматова, та колеги, які були в залі, прибігли у фойє під час бійки й дещо встигли зняти на відео. У Дементія все обличчя було в червоних плямах. Але заступник Сальдо та інші все одно намагалися звинуватити Дементія.

Дементій дав свідчення міліції, але йому ставало дедалі гірше, викликали "швидку допомогу", а в лікарні йому поставили діагноз: "внутрічерепна травма і струс мозку середньої тяжкості". Лікарі наполягають, аби Дементій залишався в лікарні під наглядом. Він лежить в одній палаті, а в палаті поруч - "потерпілий".

Частина відео про те, що відбувалося в залі, тут: http://youtube.com/watch?v=rF2RqM0VkqQ.

Оскільки до побиття очевидно причетні місцеві чиновники, на наше переконання, це розслідування місцевою міліцією навряд чи буде незалежним. Ми вимагаємо від центральних органів влади забезпечити об’єктивне розслідування прилюдного побиття відомого правозахисника.

 

Володимир Яворський,

Виконавчий директор УГСПЛ

 Поділитися