MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

100 провідних істориків стали на захист Забілого

15.09.2010    джерело: gazeta.ua

Провідні історики Східної Європи і України виступили проти переслідування свого колеги Руслана Забілого з боку СБУ.
Науковці підписали відповідну петицію. Вони зазначили, що ніяк не погоджуються з тією політичною лінією, прибічником якої є Забілий, та з його поглядами на українську історію.

Свої підписи під петицією поставили більше 100 істориків.

Попри це, автори звернення “виступили проти політизації історії, яка стала особливо помітною в останні роки, під час "помаранчево-біло-блакитних" дебатів”. Вони переконані, що успіх наукових дискусій залежить передусім від вільного обігу ідей і доступу до історичних джерел, хай якими контроверсійними вони є.

“Справді демократична й незалежна Україна повинна знати всю правду про свою історію і сприяти вільному її вивченню. Таке дослідження історії може відбуватися лише за умови широкого доступу до українських архівів”, - йдеться у зверненні.

Історики наголосили, що кожен український уряд повинен бути особливо уважним, щоб не допустити відродження заборон допуску до архівів та бібліотек, переслідування інших поглядів, заперечення академічної свободи, ізоляції України від міжнародної академічної спільноти.

“Саме тому трактування Руслана Забілого сигналізує про повернення до сумної і небезпечної практики тоталітарного минулого. Ми вважаємо цей інцидент особливо тривожним на тлі попередніх незаконних дій СБУ стосовно академічної спільноти та громадянського суспільства, які розпочалися в Україні із приходом нової влади”, - зазначається у петиції.
За словами науковців, серйозні розходження стосовно українського минулого, політики пам’яті й історії не можна розв’язувати методами, які зводяться до утисків і залякування.
“Такі дії завдають великої шкоди репутації України”, - підкреслили вони.

Історики звернулись до СБУ та українського уряду із закликом виявити відповідальність у цьому питанні. Також закликали українську громадськість та наукову спільноту не миритися із застосуванням неприпустимих поліційних підходів у сфері, де проблеми повинні розв’язуватися шляхом дослідження, наукової дискусії, громадських обговорень, а також прийняття існування різних поглядів.

Як відомо, 9 вересня 2010 року СБУ затримала історика Руслана Забілого і вилучила у нього дослідницькі матеріали. Зараз СБУ шукає способу розпочати проти нього кримінальну справу.

В обласних центрах України розпочались акції протесту на підтримку Забілого.

 

Звернення англійською тут:  http://khpg.org.ua/en/index.php?id=1284550630

 Поділитися