MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Держава хоче позбавити громадські організації можливості боротися за свободу від катувань (прес-анонс)

17.09.2010   
21 вересня 2010 року о 12:30 в інформаційному агентстві УНІАН відбудеться прес-конференція правозахисників, присвячена ініціативі Міністерства юстиції України по створенню механізму попередження катувань без залучення до цього процесу громадськості

В Україні жертвою катувань може стати кожен. За даними соціологічних досліджень, щороку більше 600 тисяч українців стають жертвами катування та інших різновидів поганого поводження. Ситуацію потрібно і можна змінити.

Ще в 2006 році Україна взяла на себе зобов’язання перед ООН створити механізм попередження катувань. До 2010 року зобов’язання виконано не було.

Цього року Міністерство юстиції розробило законопроект про створення національного механізму попередження катувань, проте зроблено це було за закритими дверима. Жодна правозахисна організація не була залучена до процесу створення законопроекту. Хоча саме до правозахисників щороку за допомогою звертаються сотні жертв державних органів.

Світова практика свідчить, що подібна законотворча робота передбачає максимально широке залучення громадськості не лише до процесу розробки та впровадження механізмів попередження катувань, а й до контролю за їх виконанням! А національні превентивні механізми мають бути незалежними від держави і тому передбачають обов’язкову участь громадськості.

Натомість законопроект містить вказівку не залучати громадськість до цього процесу взагалі!

Чому в Україні настільки розповсюджені випадки катувань? Чинне законодавство дозволяє покарати винних у тортурах, безкарність є наслідком не поганого закону, а відсутності практики його застосування. Усе залежить від політичної волі припинити цю ганебну практику та покарати тих, хто її застосовує. Як справляється з проблемою катувань омбудсмен? Які механізми попередження катувань пропонують правозахисники і чому держава відмовляється їх розглянути? Ці та інші питання будуть розглянуті на прес-конференції за участю:

Катерини Левченко, Президента Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда-Україна», Андрія Черноусова, експерта Харківського інституту соціальних досліджень, Людмили Коваль, експерта Харківської правозахисної групи Андрія Діденка, координатора програм Харківської правозахисної групи.

 

Контантна особа: Андрій Діденко

тел: 093-985-25-74

 Поділитися