MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Заява Українського ПЕН-Клубу щодо переслідування історика Руслана Забілого

21.09.2010    джерело: www.ut.net.ua
Українське відділення Міжнародного ПЕН-клубу заявляє, що такі дії СБУ порушують конституційні права українських громадян і є спланованою політичною акцією, спрямованою на залякування істориків, які досліджують історію злочинів тоталітарних режимів на території України.

8 вересня в Києві співробітники СБУ затримали українського історика Руслана Забілого, директора Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» (Львів).

За даними Української Гельсінкської спілки з прав людини та Харківської правозахисної групи, працівники СБУ без жодної санкції суду та з численними порушеннями процесуального законодавства вилучили у нього ноутбук і два зовнішні жорсткі диски. У цих носіях інформації, окрім наукових досліджень самого Руслана Забілого, містилися електронні копії історичних матеріалів та архівних документів, що їх СБУ розсекретило в 2009 році та передало у публічні електронні бібліотеки. Ці дані вже давно не становлять державну таємницю і є у вільному доступі для фахівців.

Однак 9 вересня з’явилася офіційна інформація СБУ: «Службою безпеки України порушено кримінальну справу за фактом готування до розголошення співробітником СБУ відомостей, що становлять державну таємницю, тобто за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст. 15, ст. 328 Кримінального кодексу України». Оскільки в момент вилучення ні ноутбук, ні диски не були опечатані, існує велика вірогідність того, що в них буде вставлено інформацію, потрібну для підкріплення звинувачення. Численні порушення процесуального законодавства, про які інформують правозахисні організації, а також поспішність, із якою СБУ робить невмотивовані обвинувачувальні висновки, дають підстави припускати, що СБУ вирішило сфабрикувати проти історика Руслана Забілого кримінальну справу.

Крім  того, цими днями СБУ провела несанкціонований обшук у кабінетах істориків музею «Тюрма на Лонцького» у Львові й вилучила його майно та документи. Зокрема, з кабінетів науковців було вилучено два ноутбуки, один жорсткий диск, паперові копії історичних документів. Вилучено також відео-свідчення дисидентів, записані дослідниками протягом 2009-2010 років. За даними Центру досліджень визвольного руху, представники СБУ не показали жодних санкцій на обшук.

Українське відділення Міжнародного ПЕН-клубу заявляє, що такі дії СБУ порушують конституційні права українських громадян і є спланованою політичною акцією, спрямованою на залякування істориків, які досліджують історію злочинів тоталітарних режимів на території України. На нашу думку, нащадки жертв згаданих злочинів, а також український народ загалом мають безсумнівне право дізнатися правду про своє минуле, а відтак цю правду можна встановити лише за умови, що історики матимуть беззастережний доступ до історичних документів і свідчень, а також свободу досліджень та наукових інтерпретацій.

Український ПЕН-клуб цілковито підтримує позицію згаданих вище правозахисних груп, а також інших громадських організацій, яким небайдужа доля утвердження цінностей громадянського суспільства, демократії та правової культури в Україні, і рішуче засуджує політичне цькування з боку СБУ історика Руслана Забілого та його колег.

Ми висловлюємо солідарність із діями громадських організацій, що започаткували акцію-протест «ПРИХОДЬ — ЗДАВАЙСЯ!» проти політичних спекуляцій СБУ, спрямованих на дискредитацію українських науковців та обмеження їхнього доступу до історичних матеріалів. Український ПЕН-клуб звертається також до міжнародних правозахисних організацій й урядів демократичних країн із закликом посилити моніторингові заходи щодо дотримання свободи слова і прав людини в Україні.

 

Мирослав Маринович

Президент Українського ПЕН-Клубу

 Поділитися