MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Абсурд і реальністьГриф «таємно» на справі Забілого - обмеження його права на захистВлада почала тиснути на відомого історика, який вивчає Голодомор?Переслідування істориків: Звільнено з роботи дослідника Голодомору Геннадія ІванущенкаІсторик оскаржує звільнення з посади директора архівуДіяльність СБУ у 2010 р., яка стосується свободи вираження поглядів2. ПОЛІТИЧНІ ПЕРЕСЛІДУВАННЯПрава людини в Україні 2011. ПОЛІТИЧНІ ПЕРЕСЛІДУВАННЯВідкриті радянські архіви? Ні, не чулиПереслідування громадянського суспільства в Україні в 2011 роціАбсурд і реальністьГолова СБУ плутає радянські грифи "секретно" з українськими "таємно"СБУ пікетують противники повернення 1937 року100 провідних істориків стали на захист ЗабілогоВідбувся пікет біля Управління СБУ в Харківській областіДолучайтесь! «СБУ! Ваш обов’язок – національна безпека, а не переслідування істориків»Головою СБУ має зайнятися Генпрокуратура — колишні політв’язніДо СБУ накопичилися запитанняВолодимир В’ятрович : Приходь - здавайся!Припиніть полювання Служби безпеки України на істориків!

Звернення української наукової спільноти стосовно затримання Руслана Забілого

20.09.2010   

Президенту України В. Януковичу
Генеральному прокурору України О. Медведьку
Голові Служби безпеки України В. Хорошковському

Висловлюємо протест проти незаконного затримання директора Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького», науковця-історика Руслана Забілого, яке вчинили співробітники Служби безпеки України 8 вересня 2010 р. у Києві.

Останні владні розпорядження в гуманітарній сфері і зміна векторів політики національної пам’яті дають підстави вважати невипадковим факт політичних репресій щодо нашого колеги, який активно вивчає український національно-визвольний рух, зокрема історію Української повстанської армії.

Працівники СБУ вдалися до використання неприпустимих методів роботи, які можна розцінити як відкритий психологічний тиск і залякування. Затримання Р. Забілого, проведення несанкціонованого обшуку у приміщенні музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького», вилучення наукових матеріалів та особистих речей, а також відкриття кримінальної справи проти історика свідчать про порушення прав людини і стрімке згортання демократичних свобод у країні.

Прецедент небезпечний ще й тим, що йдеться про намагання здійснити ревізію наукових здобутків українських дослідників у царині вивчення найскладніших сторінок національної історії: Голодомору 1932—1933 рр., збройного етапу боротьби за незалежність України, а також політичних репресій в Україні періоду існування Радянського Союзу.

Переконані, що події навколо затримання директора «Тюрми на Лонцького» демонструють незацікавленість влади у правдивому висвітленні історії тоталітарного режиму, яке неможливе без використання матеріалів, що зберігаються в архівах СБУ. Закликаємо продовжити офіційне розсекречення документів радянських партійних органів та силових структур відповідно до українського законодавства та практики сусідніх пострадянських держав.

Заявляємо про неприпустимість застосування командно-адміністративних методів щодо української історичної науки з метою її підконтрольності владі. Наголошуємо, що політичне переслідування науковця неминуче матиме міжнародний резонанс, який негативно вплине на реноме України та авторитет її владних структур.

Вимагаємо відновити справедливість: належно розслідувати обставини затримання Р. Забілого, закрити кримінальне провадження проти історика, відновити повноцінну роботу музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького», а також не допускати в майбутньому політичних репресій щодо науковців, які досліджують українську історію.

Лист підписали 114 істориків українських університетів та академічних установ, представники громадських організацій України.

Закликаємо всіх небайдужих приєднатися до нашої акції протесту. Ви можете підтримати це звернення, написавши на адресу [email protected] 

 Поділитися