MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Ре-каґебізація

28.09.2010    джерело: zgroup.com.ua
Микола Рябчук
Повернення СБУ до функцій політичної охранки й відновлення методів психологічного тиску, залякування та шантажу, – погана і небезпечна тенденція

<…> Ре-каґебізація СБУ, себто повернення їй звичних функцій політичної охранки й відновлення методів психологічного тиску, залякування та шантажу, – це справді дуже погана і небезпечна тенденція, одна з багатьох, зрештою, неґативних тенденцій у сьогоднішній Україні. Проте вона оприявнила й іншу, доволі масову і тому особливо приємну тенденцію: готовість суспільства до опору, здатність людей не піддаватися тиску, а натомість контратакувати, боронячи свої підставові конституційні права.

Авторитарні правителі та їхні спецслужби використовують не так насильство, як страх, роз’єднаність і безпомічність своїх жертв. Їхнє завдання – зламати волю, добитися покірливості. Мовчання жертв – запорука їхнього успіху, вурдалаки не люблять світла, шантажисти не люблять розголосу. Українці сьогодні вчаться вмикати світло й озвучувати публічно всі спроби ґебістів їх залякати, завербувати, "перевиховати". Це дуже добра тенденція – не боятись і не мовчати. Вона позбавляє охранку її головної зброї.

У певному сенсі це не СБУ стала за Януковича головним ньюсмейкером в Україні. Справжнім ньюсмейкером стало суспільство – звичайні люди, які реаґують негайними скаргами і заявами до мас-медій і правозахисних організацій на кожну спробу есбеушної аґентури повернути їх назад до часів КҐБ.

 Поділитися