MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Львові змагаються виборчі клони

12.10.2010    джерело: www.bbc.co.uk
Ярина Капітан
"Коли до виборчої кампанії не допускається такими методами політична сила, яка користується підтримкою як мінімум п’ятої частини населення регіону, говорити про те, що ці вибори будуть об’єктивними і будуть відбивати настрої населення Львівщини, навряд чи доводиться

Чи зареєструють "справжню Батьківщину" та скільки голосів отримає на Львівщині Партія регіонів, що раніше не користувалася популярністю у цьому регіоні, - є головними питаннями місцевих виборів у Львівській області.

Як вважає політичний експерт Юрій Шведа, особливості нинішніх місцевих виборів на Львівщині пов’язані із двома знаковими подіями. За словами експерта, це в першу чергу стосується реєстрації списків партії "Батьківщина".

Через те, що в області діє два осередки партії "Батьківщина", в одного з них почалися проблеми. "Батьківщину" народного депутата Івана Данькевича, який залишив фракцію БЮТ у парламенті, ЦВК зареєструвала першою. Відтак інша організація, яку на Львівщині називають справжньою "Батьківщиною", втратила можливість брати участь у виборах.

"Ясна річ, що коли до виборчої кампанії не допускається такими методами політична сила, яка користується підтримкою як мінімум п’ятої частини населення регіону, говорити про те, що ці вибори будуть об’єктивними і будуть відбивати настрої населення Львівщини, навряд чи доводиться," - каже Юрій Шведа.

"Коли до виборчої кампанії не допускається такими методами політична сила, яка користується підтримкою як мінімум п’ятої частини населення регіону, говорити про те, що ці вибори будуть об’єктивними і будуть відбивати настрої населення Львівщини, навряд чи доводиться"

Юрій Шведа

Із "Батьківщиною" також пов’язаний скандал у територіальному виборчкомі. Майже одразу після початку виборчої кампанії СБУ звинуватило голову виборчої комісії у хабарництві. Начебто, голова комісії пропонував іншому члену комісії, аби той зареєстрував списки "Батьківщини", яку очолює Роман Ілик. Голову ТВК заарештували, а на його місце призначили 26-річного історика.

Приблизно такого ж віку і наймолодший кандидат на крісло Львівського міського голови. Висуванцю "Свободи" Юрію Михальчишину - 27 років. Загалом на посаду мера Львова претендує 21 особа, а у міській раді хочуть працювати представники 46 партій. У попередніх місцевих виборах на Львівщині взяли участь представники 41 партії.

Львів’яни кажуть, що це забагато, проте політолог Анатолій Романюк іншої думки:

"На офіційному сайті львівського управління юстиції ми знаходимо, що на вересень цього року було зареєстровано 180 політичних партій. Якщо ми маємо 180 партій, осередки яких працюють на території Львівської області, а лише 46 беруть участь у виборах, то безумовно, це мало," - підраховує експерт.

Через те, що нинішні вибори відбуватимуться за пропорційно-мажоритарною системою, львів’янину у день голосування видадуть 5 бюлетенів, а мешканці, приміром, міста Винники заповнюватимуть ще більше бюлетенів.

"Виборець у Винниках до 5 загальних отримає ще бюлетень по виборах до міської ради по партійних списках, по одномандатному мажоритарному округу, і по виборах міського голови. Тобто разом 8 бюлетенів," - каже представник комітету виборців Андрій Гнида.

Ще одна інтрига виборів на Львівщині – скільки голосів набере Партія регіонів, яка досі була непопулярною на заході України. Соціологи вперше пророкують їй по кілька місць в обласній та міські радах. Непогані відсотки оглядачі також прогнозують і "Фронту змін" Яценюка та "Сильній Україні" Тігіпка. А найбільше, як кажуть експерти, мешканці Львівщини традиційно підтримають "Свободу" і "Батьківщину".

 Поділитися