MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

ОБСЄ стурбована ситуацією в Україні

14.10.2010    джерело: www.bbc.co.uk
Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дунья Міятович заявила "Єдине, до чого у мене толерантність нульова, - це фізична безпека журналістів. Крім засудження випадків нападів на журналістів, ми вимагаємо розслідування всіх нападів на журналістів".

ОБСЄ вимагає розслідування випадків нападу на журналістів в Україні.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дунья Міятович заявила журналістам у Києві: "Єдине, до чого у мене толерантність нульова, - це фізична безпека журналістів. Крім засудження випадків нападів на журналістів, ми вимагаємо розслідування всіх нападів на журналістів".

Міятовіч нагадала про справи журналістів Георгія Гонгадзе та Василя Климентьєва, наголосивши при цьому на необхідності скорішого їх розслідування.

"Гонгадзе заслуговує на справедливість, його багатостраждальна родина та колеги заслуговують на справедливість. Забезпечення безпеки працівників ЗМІ має бути пріоритетним завданням української влади".

Нещодавно Парламентська Асамблея Ради Європи Клацнути оголосила критичний звіт щодо погіршення ситуації з правами людини в Україні та, зокрема, свободи ЗМІ.

Як Клацнути заявив Бі-Бі-Сі британський міністр у справах Європи Девід Лідінгтон, усі країни ЄС по-дружньому стурбовані низкою порушень громадянських свобод в Україні.

Суспільне телебачення – перехід від державних ЗМІ

Коментуючи нещодавні звіти, зроблені міжнародними моніторинговими організаціями щодо забезпечення свободи слова в Україні, Міятович зазначила:

"Аби відповідати міжнародним медія стандартам та зобов’язанням в рамках ОБСЄ щодо забезпечення свободи ЗМІ, влада має уникати жодних спроб впливати або втручатися в контент".

В той же час вона зазначила, що український медіа-простір потребує реформування. Зокрема, на її думку, необхідно якнайшвидше прийняти закон про доступ до інформації, а також вирішити проблему створення суспільного телебачення в Україні.

Міятовіч вважає, що суспільне телебачення - це перехідний етап від монополії держави на ЗМІ: "Життєздатний, політично та фінансово незалежний суспільний мовник - єдина запорука забезпечення плюралізму у сфері мовлення".

Влада обіцяє негайно впровадити реформи

Як наполягають представники влади, президент України докладе всіх зусиль, щоб Верховна Рада якнайшвидше ухвалила закон про доступ до публічної інформації.

Про це заявила заступник глави Адміністрації президента України Ганна Герман, виступаючи на конференції "Забезпечення плюралізму медіа в Україні":

"Президент просив передати, що ми будемо робити все, щоб проект закону про доступ до інформації, який був розглянутий Радою Європи, якнайшвидше був ухвалений у парламенті".

Вона також зазначила, що президент має намір уже до кінця цього року докласти всіх зусиль, щоб парламент розпочав обговорювати законопроект про суспільне мовлення.

За словами пані Герман, цей законопроект вже готовий, і за тиждень "після остаточного підтягування всіх крапок і ком", глава держави передасть цей закон як невідкладний до парламенту:

"Я маю надію, що він буде підтриманий парламентською більшістю і що ми матимемо законодавчі підвалини для побудови громадського телебачення".

 Поділитися