MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Партія регіонів зі скандалом захопила владу в тростянецькій виборчій комісіїМісцеві вибори – 2010: виборчі маніпуляціїЄвропарламент, як виняток, може надіслати спостерігачів в УкраїніЗаява передвиборчих делегацій НДІ та МФВС (ІРЕ5) щодо місцевих виборівЗаява КВУ за підсумками довгострокового моніторингу кампанії по місцевим виборамУ Львові змагаються виборчі клониЖоден міжнародний спостерігач в ЦВК не був зареєстрований – голова КВУВ Украину приедет делегация Конгресса местных и региональных властей СЕУ Кам’янці-Подільському продовжуються громадські акції протесту проти арешту міського головиХто робить Кам’янець землею героївПросто знимуть рейтингових кандидатів у мери?За ширмою «цілком таємно»Українці й далі не вірять, що можуть вплинути на владу через вибориЧлени ЦВК просять президента повернути виборчий процес у демократичне руслоБільшість в керівних органах ТВК отримали партії владиУ Миколаєві розпочали роботу громадські спостерігачіКВУ вказує не непрозорість передвиборчої кампаніїКВУ перед виборами констатує серйозні проблеми, не вирішені закономУ ЦВК говорять, що нові правила виборів сумнівніПарадоксы нового закона о местных выборах

Місцеві вибори: тервиборчкоми безпідставно «відфутболили» кандидатів

18.10.2010    джерело: www.radiosvoboda.org
Легітимність місцевих виборів в Україні опинилася під загрозою. За словами заступників голови Центральної виборчої комісії Жанни Усенко-Чорної та Андрія Магери, масовими стали випадки безпідставної відмови в реєстрації кандидатам

Легітимність місцевих виборів в Україні опинилася під загрозою. Про це йшлося на прес-конференції заступників голови Центральної виборчої комісії Жанни Усенко-Чорної та Андрія Магери. За їхніми словами, масовими стали випадки безпідставної відмови в реєстрації кандидатам. Крім місцевих виборів, у членів ЦВК є сумніви й щодо наступних парламентських виборів.

Заступники голови Центральної виборчої комісії стверджують, що територіальні виборчі комісії допускали масові безпідставні відмови реєстрації кандидатів на посади депутатів місцевих рад та сільських, селищних і міських голів.

«Найбільш масове порушення – це штучне створення умов для відмови в реєстрації кандидатів, – стверджує Жанна Усенко-Чорна. – Є приклади, коли суд декілька разів виносить рішення про реєстрацію, але в комісіях кандидати все одно не реєструються».

За словами Андрія Магери, часто причини відмови в реєстрації виглядали абсурдно. «Наприклад, така надумана підстава, як неточна назва виборчої комісії, куди подається заява, – каже він. – Ну, вибачте, для виборчої комісії так важливо як її назвали: умовно кажучи, ялтинська міська чи міська ялтинська?! Яке головне призначення комісії: захищати виборчі права громадян чи створювати перешкоди для реалізації цих прав?!»

Місцеві вибори перекочують у Європейський суд з прав людини?
Андрій Магера заявив, що не розуміє, чому суди при розгляді скарг на такі рішення тервиборчкомів у багатьох випадках, визнавши порушення, відмовлялися зобов’язати комісії зареєструвати кандидатів. У зв’язку з цим Андрій Магера не виключає позовів до Європейського суду з прав людини в питаннях, пов’язаних із місцевими виборами в Україні.

За словами Жанни Усенко-Чорної, більшість людей, яким територіальні виборчі комісії відмовили в реєстрації, належать до партій «Батьківщина», «Свобода» та «Сильна Україна». Подібні факти зареєстровано в усіх регіонах України.

Відповідаючи на запитання, чому Центрвиборчком не може вплинути на ситуацію, заступники голови ЦВК відзначили два аспекти: лояльну до влади більшість у ЦВК та недосконалість виборчого законодавства. «Закон про місцеві вибори виписаний таким чином, що ЦВК може реагувати лише на бездіяльність, – зазначив Андрій Магера. – Тобто, коли комісія не приймає жодної постанови».

Між тим, влада заперечує втручання у виборчий процес. За словами глави Адміністрації Президента Сергія Льовочкіна, Президент робить все для того, щоб вибори відбулися чесно і прозоро.

«Президентом підписаний указ про те, що вибори мають відбуватися чесні і прозорі, – зазначив він. – І якщо хтось буде зловживати адміністративним ресурсом, він буде звільнений з посади».

У ЦВК готуються до парламентських виборів у 2011-му
Ще одна проблема пов’язана із датою наступних парламентських виборів. У Верховній Раді дотримуються думки, що вибори мають відбутися восени 2012 року. Проте, за словами Андрія Магери, згідно з чинною нині редакцією Конституції, вибори мають відбутися в березні наступного року.

«Якщо хтось хоче висмикувати окремі положення і трактувати, що одні діють, а інші – ні, то, я думаю, це глибоко помилкова позиція, – зазначив він. – Конституція діє в повному обсязі, на всій території України і щодо всіх суб’єктів правовідносин».

Члени ЦВК зазначили, що норма Конституції про дату виборів має пряму дію. Тож Центрвиборчком вже у листопаді має намір розпочати підготовку до їх проведення. Утім, Андрій Магера припустив, що ЦВК звернеться з цього приводу до Конституційного Суду за роз’ясненням.

Дмитро Шурхало

 Поділитися