MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Гриф «таємно» на справі Забілого - обмеження його права на захист

21.10.2010   
Це спроба обмежити право на захист Руслана Забілого та уникнути громадського контролю. І це - порушення Європейської Конвенції з прав людини

Правозахисники наголосили: це порушення Європейської Конвенції з прав людини

Володимир Яворський, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини, вважає присвоєння справі Забілого грифа «цілком таємно» спробою обмежити право на захист Руслана Забілого та уникнути громадського контролю. 

Володимир Яворський прокоментував присвоєння грифа «цілком таємно» кримінальній справі, порушеній після незаконного затримання львівського історика Руслана Забілого: 

«Така практика засекречення відсутня у демократичних країнах, у такій спосіб працювало тільки КГБ.  У демократичній державі кримінальний процес має бути відкритим».

Керівник Української Гельсінської спілки з прав людини наголосив: «“Засекречення” кримінальної справи — це спроба обмежити право на захист історика Руслана Забілого, оскільки йому буде потрібен адвокат, який має допуск до державної таємниці, і тому це є порушенням ст. 6 Європейської конвенції з прав людини».

«Очевидно, що гриф “цілком таємно” наклали навмисно, щоб обмежити громадський контроль за цією справою», — додав пан Яворський.

Історик Руслан ЗАБІЛИЙ, директор Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького», працював лише з історичними документами, які жодної держтаємниці не містять і згідно з чинним законодавством не можуть бути закритими. 

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху
[email protected]
тел./факс: +380 32 299-45-15,
+380 63 628-68-69

Довідка:

8 вересня в Києві співробітники СБУ незаконно затримали і впродовж 14,5 годин допитували історика Руслана Забілого і без жодної санкції суду та з численними порушеннями процесуального законодавства вилучили у нього ноутбук і два зовнішні жорсткі диски. У цих носіях інформації, окрім наукових досліджень самого Руслана Забілого, містилися електронні копії історичних матеріалів та архівних документів, що не становлять і згідно із законодавством не можуть становити державну таємницю.

Однак 9 вересня з’явилася офіційна інформація СБУ про порушення кримінальної справи за фактом готування до розголошення відомостей, що становлять державну таємницю.

Після цього СБУ провела несанкціонований обшук у кабінетах істориків музею «Тюрма на Лонцького» у Львові й вилучила два ноутбуки, один жорсткий диск, паперові копії історичних документів. Вилучено також відеосвідчення дисидентів, записані дослідниками протягом 2009—2010 років. 

Перший заступник Голови СБУ повідомив у листі від 14 жовтня (отриманому 20 жовтня) про те, що «вказаній кримінальній справі було надано гриф “цілком таємно”».

СБУ шукає держтаємницю там, де її не може бути за законом.

Державною таємницею є лише та інформація, яка визначена такою Законом України «Про державну таємницю». І саме за її розголошення передбачена кримінальна відповідальність. Інформація, яка належить до держтаємниці, перелічена у спеціальному документі «Звід відомостей про державну таємницю». Жодних історичних документів у цьому переліку немає. Закон забороняє ховати історичні документи, особливо ті, які містять інформацію про факти порушень прав та свобод людини і громадянина та незаконні дії органів державної влади та їх посадових осіб.

Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького»

Це музей, створений у колишній катівні КГБ та Гестапо, він один із лише двох в Східній Європі (другий у Вільнюсі, Литва). Музей за ініціативи львівської громади відкрито 28 червня 2009 року, 14 жовтня він отримав статус національного. Наприкінці цього року Музей мав відкрити експозицію про переслідування дисидентів. Працівники СБУ незаконно вилучили у співробітників музею 2 ноутбуки з копіями історичних матеріалів, а також відеозаписи спогадів дисидентів, записані у 2009—2010 роках та документи, надані дисидентами та отримані із закордонних архівів.

 Поділитися