MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

ТСК з питань цензури стурбована поганим захистом свідків у справах, пов’язаних з діяльністю журналістів

22.10.2010    джерело: www.telekritika.ua
Відповідно до заяв Петра Матвієнка, Олени Білозерської та Дементія Бєлого ТСК направить звернення до Генпрокуратури України, щоб остання надала у зазначені терміни подробиці слідства

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з питань розслідування випадків цензури у ЗМІ, тиску на свободу слова та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів стурбована ситуацією із захистом свідків у справах, пов’язаних з діяльністю журналістів. Про це заявила голова ТСК Ірина Геращенко на засіданні 21 жовтня: «Захист свідків - одна з ключових наших позицій».

Як приклад пані Геращенко навела ситуацію з Петром Матвієнком, колегою зниклого харківського журналіста Василя Климентьєва, який надіслав до ТСК лист щодо порушення його процесуальних прав свідка та статті 17 закону «Про державну підтримку ЗМІ і соціальний захист журналістів» внаслідок вилучення журналістських матеріалів та технічних засобів, якими він користувався у своїй роботі.

Зокрема, Володимир Гузир, перший заступник начальника головного управління нагляду за додержанням законів при провадженні оперативно-розшукової діяльності, дізнання та досудового слідства Генпрокуратури, повідомив на засіданні, що помешкання заступника редактора «Нового стилю» обшукали з метою вилучення фотоапарата зі знімками, причетними до справи Климентьєва, який, за словами Володимира Гузиря, пан Матвієнко відмовився віддати добровільно, а також ще низки речей.

У своєму виступі на засіданні ТСК Петро Матвієнко повідомив, що мотивація у постанові суду, на підставі якої проводився обшук правоохоронцями, зазначена інша - його активна діяльність у з’ясуванні подробиць зникнення Василя Климентьєва. «Через те, що Матвієнко робить заяви, дає прес-конференції, робить інтерв’ю і їздить у Київ, і невідомо, на які кошти», - процитував «єдину мотиваційну частину» у постанові суду Петро Матвієнко. Також він зазначив, що до зникнення Климентьєва причетні колишні і нині діючі працівники міліції. Зважаючи на це, Петро Матвієнко занепокоєний, що його можуть з невідомих причин заарештувати. На що Володимир Гузир відповів: «Він (Матвієнко - ТК) справляє на нас враження законослухняного громадянина і на сьогодні підстав для його затримання немає».

Сергій Редька, перший заступник департаменту карного розшуку МВС, у свою чергу заявив, що пану Матвієнку повернуть усі його речі, вилучені під час обшуку, як тільки буде проведено їхній аналіз.

Голова ТСК висловила занепокоєння, що на свідків може чинитися тиск під час слідчих дій. «Між листом до ТСК і слідчими діями так само могли відбутися певні дії, внаслідок чого свідки потім відмовляються від своїх слів. Чи потрібно нам таке слідство? Може, тоді треба відкрити хоч одну справу на журналіста за неправдиві свідчення? Є така ситуація: або журналісти щось не те нам написали, або ви нас вводите в оману», - звернулася Ірина Геращенко до Володимира Гузиря.

ТСК вирішила звернутися до Вищої ради юстиції з метою отримання роз’яснень, наскільки правомірним був обшук і чи можна було без суду вилучити у пана Матвієнка предмети, перелічені Володимиром Гузирем.

Також на засіданні розглянули заяву редактора газети «Вільний вибір» та інтернет-видання «Політична Херсонщина» Дементія Бєлого щодо побиття під час публічного захисту та перешкоджання журналістській діяльності з боку представників місцевої влади та заслухали Олену Білозерську, головного редактора ІА «Поряд з вами» щодо незаконного обшуку в її квартирі та порушення ст. 17 закону «Про державну підтримку ЗМІ і соціальний захист журналістів». ТСК висловила занепокоєння з приводу того, що Олені Білозерській відмовили в порушенні кримінальної справи за фактом обшуку.

Відповідно до заяв Петра Матвієнка, Олени Білозерської та Дементія Бєлого ТСК направить звернення до Генпрокуратури України, щоб остання надала у зазначені терміни подробиці слідства. Також члени ТСК попросили у пана Гузиря пришвидшити дії його «регіональних колег» у розслідуванні справ.

Зазначимо, що на засіданні ТСК не був присутній жоден представник Партії регіонів. «Мені здається, що це не випадково», - сказала Ірина Геращенко.

Наостанок голова ТСК висловила обурення з приводу «провалу» законопроекту «Про доступ до публічної інформації» та повідомила, що під час наступного розгляду законопроекту, у листопаді, ТСК звернеться до Верховної Ради з проханням підтримати цей закон.

 Поділитися