MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Роман Головенко: «Проект Бондаренко-Ландіка-Стеця не мали реєструвати»

03.11.2010    джерело: www.telekritika.ua
Законопроект «Про доступ до інформації» вже прийнято у першому читанні. Тому, на думку юриста ІМІ, фактично альтернативний законопроект Бондаренко-Ландіка-Стеця не мав би бути зареєстрованим

Юрист ІМІ Роман Головенко вважає, що проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» щодо забезпечення доступу до публічної інформації  № 7321 від 2 листопада 2010 року по суті є альтернативним до законопроектів «Про доступ до публічної інформації» № 2763 та «Про внесення змін до Закону України «Про інформацію» № 4485, обидва внесені Андрієм Шевченком, оскільки за своїм предметом регулювання «Альтернативними  вважаються законопроекти, які містять положення, що регулюють однакове коло питань та повторюють за суттю положення щодо регулювання одних і тих же  суспільних відносин» (ч. 1 ст. 100 Регламенту).

 «Законопроект Бондаренко-Ландіка-Стеця регулює ті ж питання, що й обидва проекти Шевченка (за винятком акредитації, а це всього 10% законопроекту). Альтернативний законопроект може бути внесений не пізніш як у 14-денний строк після дня надання народним депутатам першого законопроекту з відповідного питання (ч. 2 ст. 100 Регламенту). У ч. 4 ст. 100 Регламенту зазначено, що"Після прийняття законопроекту в першому читанні внесення альтернативних законопроектів щодо нього не допускається"», - зауважує Роман Головенко.

Законопроект «Про доступ до інформації» вже прийнято у першому читанні. Тому, на думку юриста, законопроект Бондаренко-Ландіка-Стеця не мав би бути зареєстрованим. Його реєстрацію можуть оскаржити заінтересовані суб’єкти законотворчого процесу - Андрій Шевченко, депутати, які подавали поправки до проекту «Про доступ до інформації», якщо ті були враховані.

Як писала ТК, 2 листопада на спеціальному засіданні Комітет з питань свободи слова та інформації ще раз розглянув проект закону «Про доступ до публічної інформації» № 2763. Обговоривши пропозиції, члени комітету більшістю голосів врахували частину з них повністю або частково. Тим часом Олена Бондаренко та Володимир Ландік зареєстрували свій законопроект про доступ до публічної інформації.

Як відомо, Верховна Рада має розглядати у повторному другому читанні проект закону № 2763 «Про доступ до публічної інформації», зареєстрований ще влітку 2008 року головою Комітету з питань свободи слова та інформації Андрієм Шевченком. Ухвалити закон про доступ до публічної інформації депутатів неодноразово закликали журналісти, зокрема і рух «Стоп цензурі!». 1 листопада активісти провели театралізоване дійство біля офісу Партії регіонів, вимагаючи від цієї політичної сили підтримати свого лідера Віктора Януковича, який висловлював підтримку законопроекту, і проголосувати за цей закон.

Нагадаємо, що законопроект «Про доступ до публічної інформації» за дорученням голови Верховної Ради Володимира Литвина був включений до розкладу засідань Верховної Ради на 8 липня 2010 року, але був знятий з порядку денного. Наступного дня, 9 липня, Верховна Рада не підтримала цей законопроект у другому читанні та в цілому, відправивши його на повторне друге читання. 21 жовтня Рада перенесла розгляд законопроекту на 2 листопада. На перенесенні наполягли члени фракції Партії регіонів. Однак законопроект зник з порядку денного, а на погоджувальній раді 1 листопада Володимир Литвин доручив комітету провести засідання і розглянути цей законопроект, запросивши уповноваженого з прав людини та всіх охочих.

 Поділитися