MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Поспішний кодекс із непередбачуваними наслідками

19.11.2010   
Експерт центру Разумкова критикує дії уряду, який прискореними темпами «протиснув» Податковий кодекс, не проаналізувавши соціальних наслідків масштабних змін для малого бізнесу, насамперед рівня безробіття

Експерт центру Разумкова Василь Юрчишин в інтерв’ю Deutsche Welle розкритикував дії уряду, який прискореними темпами «протиснув» Податковий кодекс, не проаналізувавши соціальних наслідків масштабних змін для малого бізнесу, насамперед рівня безробіття. «Не було зроблено оцінки імовірного зниження рівня зайнятості. Йдеться не лише про сектор торгівлі, це і сектор послуг, це і будівництво, і транспортний сектор. Ніхто не оцінював, які ж види роботи можуть бути надані тим, хто відмовиться від приватного підприємництва. Якщо держава проводить таку політику, вона має передбачити якусь програму стимулювання зайнятості, програму перекваліфікації людей, які втрачають роботу або бізнес. Я про такі програми нічого не чув», - каже Юрчишин.

Суттєве зростання рівня безробіття буде лише додатковим навантаженням на державний бюджет. Таким чином мета краще наповнювати Пенсійний фонд, задекларована урядом, реалізована не буде, прогнозує експерт. Юрчишин також очікує, що чимало підприємців підуть «у тінь». «У країні, система податкового адміністрування якої є чи не найгіршою у світі, не варто очікувати, що малі підприємці погодяться працювати «на загальних умовах». «Надто вже поганими є ці умови», - підсумовує Василь Юрчишин.

За матеріалами Deutsche Welle

http://dw-world.de/dw/article/0,,6246736,00.html

Податковий кодекс прийнято попри протести

Ухвалення Податкового кодексу супроводжувалося бійками і дрібним кровопролиттям

На вечірньому засіданні в четвер Верховна Рада України ухвалила в другому читанні Податковий кодекс. За проголосували 269 із 348 депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Депутати опозиції вигукували "Ганьба". Раніше цього дня в парламенті спалахнула бійка між провладними та опозиційними депутатами, які заперечували проти схвалення Податкового кодексу в нинішньому вигляді, бо на їхнє переконання, він збільшить податковий тиск на дрібний і середній бізнес.

До розгляду проекту Податкового кодексу у парламенті прем’єр-міністр Микола Азаров казав, що критикувати його можуть лише ті, хто його не читав. Але після того, як біля Верховної Ради у Києві, а також на головних площах інших міст України відбулися багатотисячні мітинги протесту дрібних підприємців проти розробленого урядом законопроекту, пан Азаров заявив, що протести свідчать про демократію в Україні.

Прем’єр також вважає, що при ухваленні такого складного документу, як Податковий кодекс, завжди будуть ті, хто виграє та програє від його ухвалення. Проте, за словами Миколи Азарова, загалом переваги для українського суспільства від ухвалення нового Податкового кодексу набагато перевищують втрати окремих підприємців:

"Податковий кодекс зачіпає інтереси мільйонів наших співгромадян. У ньому, як я неодноразово казав, для одних є "плюси", а для інших - "мінуси". У нас вільна демократична країна, тому ті, хто побачив у кодексі "мінуси", вийшли на вулицю і заявили про свою незгоду. Уряд із повагою ставиться до всіх громадян, до їх законних інтересів, але наголошую: рішення ми приймаємо в інтересах переважної більшості нашого суспільства."

Протести підприємців можуть перекинутися на Банкову

Подібним чином відгукнувся про акції протесту і один із розробників проекту Податкового кодексу, віце-прем’єр Сергій Тигіпко. За його словами, після ухвалення кодексу "певні проблеми будуть у певних категорій," але загалом він забезпечить позитивні зміни в українській економіці. Він також заявив, що не побачив "конструктиву" у вимогах учасників протестів.

Тим часом дрібні підприємці і надалі пікетували Верховну Раду, але погрожували перенести свою акцію до адміністрації президента після того, як парламентарі таки схвалять Податковий кодекс. На Банковій демонстранти вимагатимуть від президента накласти вето на кодекс і звільнити тих, хто розробляв цей законопроект.

Проте президент вже досить чітко висловив своє ставлення як до Податкового кодексу, так і до учасників акцій протесту: "Коли я дивлюсь на виступи представників різного бізнесу, - чого вони вимагають сьогодні під час розгляду Податкового кодексу? Щоб ми залишили ті дірки, які були в законодавстві для того, щоб не платити податки."

Утім, представники малого бізнесу вже заявили, що у разі, як президент не дослухається до їх вимог, вони відстоюватимуть свої права у страйках та громадянській непокорі, а також розпочнуть процес збору підписів за референдум про дострокове припинення повноважень самого президента та парламенту.

Анастасія Зануда

http://bbc.co.uk/ukrainian/news/2010/11/101118_tax_code_adopted_it.shtml?print=1

 Поділитися