MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Бондаренко, Мірошниченко і Шевченко узгодили остаточну редакцію закону про доступ до публічної інформації

24.11.2010    джерело: www.telekritika.ua
5 листопада, з огляду на загрозу провалу законопроекту, Андрій Шевченко ініціював перенесення його розгляду на тиждень, щоби провести консультації з Партією регіонів та спробувати досягти з нею консенсусу

Переговорна група з доопрацювання законопроектів щодо доступу громадян до інформації узгодила остаточну редакцію законопроекту №2763 «Про доступ до публічної інформації», яка пропонуватиметься Верховній Раді Україні для затвердження у другому читанні та в цілому. Про це йдеться у спільній заяві народних депутатів Олени Бондаренко, Юрія Мірошниченка (Партія регіонів) та Андрія Шевченка (БЮТ).

 «Розроблені поправки до законопроекту №2763 будуть оформлені підписами народних депутатів Юрія Мірошниченка, Олени Бондаренко та Андрія Шевченка», - йдеться у заяві, публічно підписаній 23 листопада.

Крім того, переговорна група вважає за доцільне ухвалення нової редакції закону «Про інформацію» на базі законопроекту № 7321 (автори - Олена Бондаренко, Володимир Ландік) і з урахуванням законопроекту № 4485 (автор - Андрій Шевченко).

За словами авторів заяви, група розпочинає доопрацювання законопроекту №7321 і керуватиметься при цьому такими принципами: нова редакція закону «Про інформацію» має враховувати рекомендації Ради Європи в частині свободи слова та доступу до інформації; буде узгоджена з підготовленим до ухвалення законопроекту «Про доступ до публічної інформації»; не повинна звужувати можливості для професійної діяльності журналістів; перехідні положення включатимуть необхідні зміни до інших чинних законів у сфері інформації.

 «Група пропонує Верховній Раді ухвалити законопроекти №2763 і №7321 в один день, не пізніше 3 грудня 2010 року і при такій послідовності дій: включити законопроект №7321 до порядку денного сесії - не пізніше 18 листопада; прийняти законопроект №7321 за основу (з дорученням комітету з питань свободи слова підготувати законопроект до другого читання за скороченою процедурою) - не пізніше 19 листопада; ухвалити законопроект №2763 у другому читанні і в цілому - впродовж сесійного тижня 30 листопада - 3 грудня; ухвалити законопроект №7321 у другому читанні і в цілому - впродовж сесійного тижня 30 листопада - 3 грудня», - зазначають народні депутати у спільній заяві.

На прес-конференції автори заяви озвучили більш реальні строки ухвалення закону - до кінця грудня.

Члени робочої групи обіцяють, що докладуть усіх зусиль, щоб законопроекти №2763 і №7321 були підтримані фракціями як парламентської більшості, так і опозиції.

До переговорної групи входять представники парламентського комітету з питань свободи слова та інформації, Адміністрації президента, Кабінету Міністрів, а також громадських організацій та журналістів.

Повністю текст спільної заяви можна прочитати тут.

Нагадаємо, що 5 листопада, з огляду на загрозу провалу законопроекту, Андрій Шевченко ініціював перенесення його розгляду на тиждень, щоби провести консультації з Партією регіонів та спробувати досягти з нею консенсусу.

Як писала ТК, розгляд законопроекту «Про доступ до публічної інформації» №2763 запланований на 18 листопада, але через ухвалення Податкового кодексу так і не був внесений до порядку денного.

Ухвалити закон про доступ до публічної інформації Верховну Раду неодноразово закликали журналісти, громадські організації та міжнародні правозахисні організації.

Тим часом депутати від Партії регіонів Олена Бондаренко і Володимир Ландік, до яких приєднався НУНСівець Юрій Стець, 2 листопада зареєстрували свій законопроект на цю тему.

Президент Янукович 22 листопада у Брюсселі пообіцяв підписати закон про доступ до інформації після ухвалення парламентом.

 Поділитися