MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Влада почала тиснути на відомого історика, який вивчає Голодомор?Гриф «таємно» на справі Забілого - обмеження його права на захистАбсурд і реальністьЗвернення української наукової спільноти стосовно затримання Руслана ЗабілогоІсторик оскаржує звільнення з посади директора архівуНе визнавати ‘фарс Кремля’Як наука опирається тиранії. Дайджест російських протестівЗасудили 15 військових РФ, які утримували 368 жителів села Ягідного у шкільному підвалі Невидимі бранці КремляВідсутність права і міжнародного контролю — що відбувається в російському полоні з українськими цивільними?Пропутінські заклики та війна проти українського збіжжяУ Росії вербують увʼязнених жінок воювати проти України11 депортованих до РФ дітей мають повернутися до України (оновлено)Російсько-українська війна: що таке фільтрація?Іл-76, масований обстріл, незаконне всиновлення українських дітей — підсумки тижняПідземний дитсадок, замінована АЕС, обстріл Донецька — підсумки тижняСвятвечір у Херсоні, суди над українськими полоненими, хімічна зброя — підсумки тижня‘Я бачив, як співробітники ФСБ вивозили українських дітей на територію Білорусі’Полоненого правозахисника Максима Буткевича тримають у колонії в так званій ‘ЛНР’Росія продовжує порушувати міжнародне гуманітарне право. Підсумки тижня

Переслідування істориків: Звільнено з роботи дослідника Голодомору Геннадія Іванущенка

03.12.2010    джерело: maidan.org.ua
Історика Геннадія Іванущенка звільнено із порушеннями законодавства з посади директора Державного архіву Сумської області. Сумський архів – єдиний, який повністю оцифрував усі 57 тисяч актових записів про смерть людей від Голодомору 1932-1933 років на Сумщині

Відомого історика Геннадія Іванущенка звільнено із порушеннями законодавства з посади директора Державного архіву Сумської області. Сумський архів – єдиний, який повністю оцифрував усі 57 тисяч актових записів про смерть людей від Голодомору 1932-1933 років на Сумщині.

У четвер, 2 грудня, було безпідставно звільнено з посади директора Державного архіву Сумської області відомого історика Геннадія Іванущенка, який досліджував Голодомор та боротьбу українського народу за незалежність.

Звільнення відбулося після “службового розслідування”, ініційованого Сумською обласною державною адміністрацією на чолі з Юрієм Чмирем. Саме звільнення здійснено із порушеннями вимог законодавства. Зокрема, звільненому директору своєчасно не надали для ознайомлення акт службового розслідування і фактично не дали можливість написати пояснення щодо результатів перевірки. Пан Іванущенко писав пояснення “всліпу”, не бачачи документів, але зафіксував згадані вище та інші процедурні порушення і зазначив безпідставність висновків “розслідування”.

Формальна причина звільнення – "невиконання службових обов’язків директором Державного архіву Сумської області Іванущенком Геннадієм Миколайовичем в частині відмови в прийнятті на зберігання книг реєстрації актів громадського стану". Натомість вчений пояснює, що, згідно затвердженого плану прийому документів до архіву на 2010 рік, та у зв’язку із обмеженням фінансування, браком площ та штатних одиниць, Сумський обласний архів був готовий прийняти згадані вище документи з 1 січня 2011 року.

Наполягаючи на прийомі архівом документів управління юстиції до 31 грудня 2010 року Сумська обласна адміністрація “знайшла” “підстави” звільнити історика, який досліджує неугодні владі сторінки минулого і активно оцифровує історичні матеріали, що значно розширює можливості доступу до них науковців.

Відповідно сам історик, Центр досліджень визвольного руху, колеги і громадськість Сумщини переконані: звільнення історика пана Іванущенка є проявом втручання політичної сили в академічну дискусію навколо комплексу питань щодо політичних репресій, Голодомору-геноциду 1932-1933 років в Україні, визвольного руху.

Такий крок сумської влади є нічим іншим, як продовження спроб цензурування історії, поряд із незаконним затриманням СБУ і конфіскацію архівних матеріалів у Руслана Забілого та Національного музею “Тюрма на Лонцького”, вилученням Міністром освіти Табачником окремих періодів історії зі шкільних підручників.

“Я відстоюватиму своє право на професійну діяльність у суді”, – заявив Іванущенко.

Нагадаємо, що за керівництва Іванущенка Сумський архів єдиний, який повністю оцифрував усі 57 тисяч актових записів про смерть людей в період Голодомору 1932-1933 років. Архів без належного фінансування, на ентузіазмі створили об’ємну електронну базу історичних документів, серед обласних архівів лише наукове видання Сумського архіву «Сумський історико-архівний журнал» має гриф ВАКу. (www.daso.sumy.ua). Сам Іванущенко – автор книг про Голодомор 1932-1933 років, українську революцію 1917-1920, діяльність ОУН та УПА на Сумщині.

Іванущенко очолював архів з 2005 року. За неофіційними даними, його місце може обійняти Володимир Артюх, який очолював Сумську обласну виборчу комісію на місцевих виборах за квотою Партії регіонів. Відкритим залишається питання, чи будуть тепер доступні дослідникам оригінали та оцифровані копії документів Архіву, зокрема про Голодомор.

 Поділитися