MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Українців у Росії утискують. Винні самі українці?

06.12.2010    джерело: www.radiosvoboda.org
Євген Солонина
Міжнародні українські об’єднання протестують проти закриття Федеральної національно-культурної автономії українців у Росії. Вони б’ють на сполох через те, що українська діаспора в РФ не має національних шкіл та культурних центрів

Міжнародні українські об’єднання протестують проти закриття Федеральної національно-культурної автономії українців у Росії. Вони б’ють на сполох через те, що українська діаспора в Російській Федерації не має національних шкіл та культурних центрів, а права її представників обмежуються. Натомість у МЗС України вважають, що одну з організацій діаспори закрили правильно, через порушення російських законів, і відзначають, що діаспора в Росії потребує ефективніших керівників.

Найбільша у світі українська діаспора знаходиться в Росії: за останнім переписом, тут мешкає три мільйони українців, реально ж їхня кількість перевищує 10 мільйонів. Такі дані наводить Українська всесвітня координаційна рада.
Втім, сьогодні влада Росії чинить тиск на тамтешніх українців, відзначає голова цієї організації, письменник Дмитро Павличко. Останнім таким кроком, на його думку, стало рішення Верховного Суду Російської Федерації від 24 листопада про ліквідацію Національно-культурної автономії українців у Росії.
«Допоки інтереси українців у Росії не будуть захищені так само, як інтереси росіян в Україні – про жодну дружбу та нормальні взаємини між державами не може йти мова, – говорить Дмитро Павличко. – Українська держава для того і створювалася, щоб задовольняти потреби українців не лише всередині країни, а й в усьому світі. Ми, як і кожна нація сьогодні, маємо світову систему, яка охоплює діаспори в усіх країнах. І якщо рідна держава не дбає про неї – то ця жива система гине».
На захист прав української діаспори в Росії виступив і Світовий конгрес українців.
Українську автономію закрили з політичних міркувань чи через дрібні порушення?
Федеральна автономія українців у Росії, яка охоплювала українські організації в усіх регіонах країни, зазнавала тиску останні декілька років, каже колишній голова автономії Валерій Семененко. Він згадує, як була закрита єдина українська школа у Москві, що батьків, які писали заяви про навчання своїх дітей українською, викликали на співбесіди до Федеральної служби безпеки (ФСБ). Так само тиснули і на вчителів школи. Українська громада Росії зверталася по допомогу до українського уряду та Президента України, але безрезультатно, зауважує Валерій Семененко.
«Зверталися до посольства, до Януковича, але це нічого не дало. Спочатку нам туманно говорили про те, що нас не закриють, що Посол України говоритиме з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим і все владнається. Як бачимо, наші зусилля марні», – зазначає Валерій Семененко.
Натомість українські дипломати відкидають критику у бездіяльності і кажуть, що російська влада мала законні претензії до Федеральної автономії українців. Про це заявив Радіо Свобода керівник департаменту інформаційної роботи МЗС України Олег Волошин, який донедавна працював у посольстві України в Москві.
«Керівники організації (незмінні, хоча давно мав відбутися з’їзд і переобрання) прохолодно ставилися до своїх обов’язків, зокрема щодо звітності. Посольство намагалося постійно захистити цю організацію, зверталося до російського уряду. Нам щоразу давали перелік порушень, і перевірки їх підтверджували. Повірте, якби громадські організації етнічних росіян в Україні так само порушували наші закони, ми б ставилися до цього не менш жорстко», – сказав Олег Волошин.
Він погоджується із тим, що українці Росії мають недостатньо можливостей вивчати українську мову та долучатися до рідної культури. Однак, за його словами, ситуація виправиться лише тоді, коли інтереси діаспори представлятиме потужна та ефективна громадська організація.
Тим часом колишній голова ліквідованої Федеральної національно-культурної автономії українців у Росії обіцяє оскаржувати рішення російської влади у Європейському суді з прав людини.

 Поділитися