MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чи набуде чинності з нового року пакет антикорупційних законів?

06.12.2010    джерело: www.dw-world.de

Від 1-го січня 2011 року в Україні має набути чинності пакет законів з протидії корупції. Утім не виключено, що депутати Верховної Ради можуть вдруге відтермінувати цю подію.

З нового року збільшується відповідальність державних чиновників за сприяння у вирішенні тієї чи іншої справи, прояви корупції чи корупційну діяльність.

Директор інституту ім. Горшеніна Володимир Фесенко каже, що поки що українська влада робить акцент не на профілактиці корупції та комплексному підході для її подолання, а на адміністративно-кримінальних заходах: схопити «на гарячому», арештувати, посадити. Експерт вважає, що найближчим часом змін у цій сфері не буде, адже президент Віктор Янукович пообіцяв підготувати свої антикорупційні законопроекти, попри те, що Верховна Рада кілька років тому ухвалила антикорупційний пакет. Однак тоді депутати відтермінували його дію до 2011 року. 

Зараз Фесенко скептично ставиться до того, що депутати та президент таки дадуть зелене світло реальній боротьбі з корупцією: «Депутатський корпус не був готовий до цих законів, бо вони теж підпадають під їхню дію, зокрема і опозиційні депутати, бо вони критикували ці акти. І до цього не готовий вищий корпус державних чиновників». Експерт прогнозує: або закони з нового року таки запрацюють, але дотримуватиметься влада їх вибірково, або вступ у дію антикорупційного пакету знову перенесуть.

Депутат від опозиційного БЮТ Андрій Шевченко переконаний, що з 1 січня 2011 року антикорупційні закони все ж запрацюють, хоча погоджується, що провладна більшість за три тижні до нового року може й змінити будь-які законодавчі акти, зокрема щодо протидії корупції. Однак депутат вважає, що президент не ризикне спекулювати на цій темі . «Єдиний шанс для країни рухатися вперед – це зараз зачищення всього, що пов’язане з корупцією», - каже Шевченко.

Інші аналітики в Києві теж схильні до думки, що зважаючи на часті зауваження і нагадуванні Європи про «розквіт» корупції в Україні, президент Янукович не наважиться давати Заходу ще один привід для критики. Тож антикорупційний пакет з нового року має шанс вступити в силу.

Лілія Гришко

 Поділитися