MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Прокуратура закінчила слідство у справі Пукача

07.12.2010    джерело: www.voanews.com
Вікторія Сюмар
Представник інтересів Мирослави Ґонґадзе: «Набагато зручніше віддати до суду одного лише залежного від вищих посадовців колишнього працівника правоохоронних органів, а про решту сказати, що слідство цього не встановило».

Розслідування у справі колишнього генерала міліції Олексія Пукача, якого обвинувачують у вбивстві Георгія Ґонґадзе та інших злочинах завершене. Слідство провадило головне управління з розслідування особливо важливих справ Генеральної прокуратури України.

Як свідчать результати слідства, в ніч на 17 вересня 2000-го року Пукач, діючи за вказівкою тодішнього міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка та інших посадових осіб, вчинив умисне вбивство журналіста Георгія Ґонґадзе. Як повідомляє прес-служба Генпрокуратури, мотив вбивства – виконання Георгієм Ґонґадзе громадських та журналістських обов’язків.

Щоправда, ГПУ не уточнює, хто є іншими посадовими особами, окрім покійного екс-міністра МВС Юрія Кравченка, хто давав вказівки щодо вбивства журналіста. Як відомо, щодо цієї справи в ГПУ свідчили екс-президент Леонід Кучма та голова Верховної Ради Володимир Литвин. Прес-служба лише зазначає, що «під час слідства також отримані свідчення обвинуваченого та інших свідків, що до вчинення злочинів стосовно Ґонґадзе і Подольського можуть мати відношення певні посадові особи держави».

Крім того, Пукача обвинувачують у перевищенні влади та вчиненні насильницьких дій щодо члена Київського громадського правозахисного об’єднання «МИ» Олексія Подольського та знищенні службових документів Департаменту оперативної служби МВС, що містили важливу для слідства інформацію про осіб, які брали участь у проведенні незаконного спостереження за Георгієм Ґонґадзе.
Як відомо, у серпні 2007-го року слідчим Генеральної прокуратури порушено кримінальну справу за фактом перевищення влади і службових повноважень службовими особами, які займали особливо відповідальне становище, що потягло тяжкі наслідки та призвело до вбивства громадянина Ґонґадзе.

Тепер зі справи Ґонґадзе виділена і направлена до суду кримінальна справа у частині доведеного обвинувачення Олексія Пукача. Разом з нею до суду будуть направлені матеріали щодо колишнього міністра внутрішніх справ Кравченка про відмову в порушенні проти нього кримінальної справи як померлого.

Стаття 93 Кримінального Кодексу, за якою звинувачують Пукача, передбачає, зокрема, відповідальність за вбивство «вчинене у зв’язку з виконанням потерпілим службового або громадського обов’язку», а також «вчинене за попереднім зговором групою осіб або організованою групою», що карається «позбавленням волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років або довічним позбавленням волі».
Водночас, ГПУ продовжує досудове слідство для встановлення усіх осіб, хто мав відношення до вчинення вказаних злочинів та доведення їх вини. Після цього кримінальна справа буде направлена до суду.
Нещодавно представник інтересів Мирослави Ґонґадзе Валентина Теличенко заявила в ефірі телеканалу ТВі, що це означатиме затягування розслідування саме про замовників вбивства:

«Набагато зручніше віддати до суду одного лише залежного від вищих посадовців колишнього працівника правоохоронних органів, а про решту сказати, що слідство цього не встановило».
Також вона зазначила, що до 21 грудня представники потерпілої сторони мають ознайомитися з матеріалами справи, що нараховує понад 100 томів, і зауважила, що за такий короткий термін зробити це буде надзвичайно важко.

 Поділитися