MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Тернопільська журналістка програла суд за позовом колонії через публікації про насильство над ув’язненими

10.12.2010    джерело: www.telekritika.ua
Журналістка Жанна Попович має намір подавати касаційну скаргу

Тернопільська журналістка Жанна Попович програла в Апеляційному суді Тернопільської області справу за позовом Копичинської виправної колонії №112 управління Державного департаменту України з питань виконання покарань про захист честі, гідності та ділової репутації. Відповідне рішення суд ухвалив 7 грудня. Про це ТК повідомила Жанна Попович.

Як розповіла пані Попович, Копичинська колонія подала до суду на неї та газету «Номер один», у якій був опублікований її матеріал про знущання над ув’язненими в колонії. Позивач вимагав від газети спростування інформації, а від журналістки - вибачення і сплати 2000 гривень моральної шкоди. Жанна Попович зазначила, що ця стаття також вийшла у виданні «Вечірні вісті», про яке в позові не згадувалося.

Суд першої інстанції (Тернопільський міськрайонний суд) під головуванням судді Олега Вийванка відхилив позов Копчинської колонії, яка оскаржила це рішення. За словами Жанни Попович, апеляційна скарга була подана на день пізніше, але суд прийняв її до розгляду.

Журналістка заявляє, що не може зрозуміти, чим керувався суд, задовольняючи позов колонії: «Матеріал не містив ніяких оціночних суджень, я передала виключно розповідь арештантів».

Як розповіла Жанна Попович, двох колишніх ув’язнених (одного минулого року звільнили, другого - цього року), чиї коментарі фігурували в публікації, викликали до прокуратури за місцем їхнього теперішнього проживання у Львівській та Закарпатській областях, де вони підтвердили свої слова. Потім їх викликали до суду, куди приїхав тільки один зі свідків. «Причому, Василеві Р. із Закарпаття після його свідчень в суді наступного дня порізали чотири колеса автомобіля. Другий свідок (Дмитро К.) до суду не приїхав. Як з’ясувалося, його напередодні побили, забрали документи, мобільний телефон. Звичайно, він нікуди не звертався. Можуть сказати, що це збіг», - розповіла вона.

За словами пані Попович, на підтвердження викладених у статті свідчень вона мала диктофонні записи розповіді двох екс-ув’язнених та копії 56-ти скарг засуджених. «У прокуратурі, куди мене викликали, його (диктофонний запис. - ТК) не взяли до уваги. Коли суддя запропонував прослухати записи, відповідачі відмовилися, сказали, що вони й так знають, що є такі». Відмову брати до уваги записи суд, за її словами, «ніяк не трактував».

Також пані Попович у суді посилалася на досвід аналогічної справи, яка слухалася в Європейському суді з прав людини.

З колонії на слухання прийшли п’ять представників. За словами журналістки, в суді позивач заявив, що подібні публікації негативно впливають на репутацію колонії. Також пані Попович зазначила, що її звинувачували в замовності матеріалу.

Як розповіла Жанна Попович, суд, вислухавши її, порадив перевіряти інформацію, писати запити в колонію. «Яким чином перевіряти, незрозуміло. Зрештою, я перевірила, як могла інформацію. Ті хлопці мені надали документи, що вони насправді відбували покарання», - зазначила вона.

Суд задовольнив вимоги позивача частково, відмовивши в сплаті морального відшкодування, але задовольнивши вимогу спростування інформації та вибачення. Жанна Попович має намір подавати касаційну скаргу.

Коментар юристів з цього приводу ТК надасть, коли отримає письмове рішення суду.

 Поділитися