MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Якова Строгана привезли в суд избитымДополнительная информация по делу Якова СтроганаСотрудники милиции оформляют задержание Якова СтроганаСотрудники Киевского РОВД г. Харькова пытали человека. В возбуждении уголовного дела отказано.На захист Якова Строгана!Пікетування ГУ МВС України в Харківській області (ФОТО)Прес-конференція Є. Захарова та А. Муканової щодо справи Я. Строгана (ВІДЕО)Пытки в райотделах. Милиция утверждает, что Строган побил себя самСудові слухання у справі Якова Строгана продовжуютьсяЕра беззаконня міліціянтів?Чи може посадова особа називати громадянина злочинцем ще до рішення суду?А. Бущенко та Г. Токарєв в програмі «Віддзеркалення» – АТН (ВІДЕО)‘Я сказав росіянам на блокпосту, що їду на Азовсталь’ Зруйновані села Дібрівне та Курулька з повітряМілітариzовані: Росія посилює діяльність ‘Юнармії’ у КримуВідновлення і реабілітація після полону — Уряд ухвалив постановуЗвільнення від відбування покарання за станом здоров’яВійна проти пам’яті — як росіяни руйнують пам’ятники та меморіали в Україні В эвакуацию я поехал в одних штанах, сапогах, курточке и с документамиДосягнення цілей — це правильні питання

Переслідування міліцією Якова Строгана

11.12.2010   
Аркадій Бущенко, адвокат, голова правління УГСПЛ
Опис фактів у справі Якова Строгана та вимог ХПГ щодо розслідування фактів катувань

    Харківська правозахисна група вважає затримання 9 грудня і взяття під варту Якова Строгана 10 грудня помстою за його спроби притягнути до відповідальності міліціонерів, піддавших  його тортурам

    Обставини справи показують, що міліція почала здійснювати активні дії щодо звинувачення Якова Строгана тільки після публікації  інформації про пережиті ним тортури. Ні його поведінку протягом декількох місяців, ні обставини справи не давали підстав для взяття під варту. Після затримання без санкції суду він був переданий до рук тих же міліціонерів, яких він звинувачував в його викраданні, застосування до нього катувань, незаконному утриманні в невідомому місці і вимаганні грошей.

    У результаті, після затримання він знову був жорстоко побитий. Міліціонери настільки були впевнені у своїй безкарності, що привезли його до суду з численними видимими слідами побиття. Лікарі швидкої допомоги встановили також черепно-мозкову травму. Хворобливість в деяких ділянках тіла дає підставу припускати серйозні пошкодження внутрішніх органів.

    Незважаючи на постанову суду, що передбачає приміщення Cтрогана в слідчий ізолятор, він був доставлений туди тільки сьогодні. Це викликає серйозні підозри, що в ніч з 10 на 11 грудня 2010 Строган знову піддавався тортурам.

    У цей час Строган знаходиться в слідчому ізоляторі і його стан здоров’я викликає серйозну стурбованість.

     Харківська правозахисна група вважає дії правоохоронних органів у даному випадку ні чим іншим, як акцією залякування з метою дати зрозуміти суспільству, що будь-які скарги на працівників міліції тягнуть за собою нові тортури.

     Просимо вжити необхідних заходів для того, щоб негайно:

     було проведено медичний огляд Строгана з метою з’ясування стану його здоров’я і встановлення отриманих травм;

     було розпочато ретельне кримінальне розслідування щодо обставин його перебування під контролем міліції в період з 9 по 11 грудня 2010 року і отримання ним тілесних ушкоджень;

     при необхідності Строган був поміщений до медичної установи, яка здатна надати йому адекватну медичну допомогу.

 

    Коротка довідка по справі

 

    Увечері 15 серпня 2010 року у Якова Строгана сталася сварка і бійка з сусідом М.

     Близько години ночі 16 серпня до нього приїхали співробітники міліції Київського району м. Харкова, він їх не впустив. Вони всю ніч намагалися проникнути до нього в квартиру, виламували двері, пошкодили електромережу, залишивши квартиру Строган без електрики.

     О 6 годині ранку, коли Строган сам відчинив двері співробітникам міліції, вони його схопили і відвезли в одне з відділень райвідділу міліції Київського району м. Харкова. Звідти його вивезли в ліс і жорстоко катували. Після цього протягом 4 днів Строгана тримали в підпільній квартирі, в той же час вимагаючи у його дружини 10 000 доларів. Не отримавши грошей від дружини, його відпустили з умовою, що він сам збере необхідну суму.

     Після звільнення Строган подав заяву до прокуратури Київського району м. Харкова про порушення кримінальної справи відносно побиття його співробітниками міліції. Йому було проведено судово-медичний огляд, в якому були встановлені різні тілесні ушкодження, які медиками розцінювалися як ушкодження середньої тяжкості. Постановою від 29 жовтня 2010 прокуратура відмовила в порушенні кримінальної справи, вказавши, що у нього легкі тілесні пошкодження, і співробітники міліції непричетні до їх виникнення.

     19 листопада 2010 Строган разом з представниками Харківської правозахисної групи дав прес-конференцію, на якій розповів про події, що трапилися з ним у серпні. Уривки цієї прес-конференції були широко трансльовані в Харкові і в Україні.

     1 грудня 2010 Строган взяв участь у слуханнях парламентського Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, присвячених дотриманню прав людини в міліції, на яких також його історія отримала освітлення і привернула увагу українського Омбудсмана.

     Протягом серпня-грудня 2010 року Строган постійно приходив до прокуратури, вимагаючи розслідування відносно застосованих до нього катувань і пропонуючи своє сприяння в розслідуванні.

     9 грудня 2010 Строгана викликали до слідчого в Київський районний відділ міліції в якості свідка для допиту з приводу інциденту з сусідом. Після того, як він з’явився в міліцію, його затримали. Як з’ясувалося, після того, як він опублікував інформацію про події, що відбулися з ним у серпні, було порушено кримінальну справу з приводу бійки з сусідом М., і йому було пред’явлено звинувачення в замаху на умисне вбивство М.

     Також зі слів слідчого, в ході експертизи, яка була проведена через два з половиною місяці після бійки, у М. виявлено тілесні ушкодження середньої тяжкості у вигляді ножових поранень. Також  через 2 місяці з’явилися твердження М. про те, що у Строгана під час бійки був ніж. В обгрунтуванні затримання зазначено, що Строган може сховатися від слідства.

     9 грудня 2010 дружина Строгана бачила його в Київському райвідділі міліції без видимих тілесних ушкоджень.

     10 грудня 2010 приблизно о 15.30 Строгана доставили до Київського районного суду для обрання запобіжного заходу. Присутні в суді дружина і представники Харківської правозахисної групи бачили великий синець в області лівого ока, червону смугу на шиї і синці на тілі. Строган насилу пересувався і задихався. У залі суду йому стало зле, за наполяганням дружини викликали швидку допомогу. Бригада швидкої допомоги зафіксувала у Строгана закриту черепно-мозкову травму і струс головного мозку. Суддя Муратова С.О. не дозволила госпіталізувати Строгана, а також дати йому пігулку валідолу. Крім того, суддя, без пояснень причин, виставила із залу дружину Строгана і представників Харківської правозахисної групи, які мали намір представити своє поручительство.

     Також стало відомо про те, що увечері 9 грудня 2010 року до Строгана вже викликалася швидка допомога, яка зафіксувала в нього тілесні ушкодження. Також в ніч з 9 на 10 грудня його доставляли на консультацію до нейрохірурга.

     У ході судового засідання Строган розповів про те, що після затримання його побили працівники міліції, причетні до його побиття в серпні. Він також вказав на те, що до побиття був причетний слідчий Іщенко, який був присутній в судовому засіданні.

     Після розгляду поданих слідством матеріалів суддя Муратова С.О. взяла Строгана під варту. Підставою рішення стало лише наявність у Строган попередньої судимості. Суддя не взяла до уваги той факт, що протягом декількох місяців Строган не тільки не намагався сховатися, а, навпаки, постійно контактував з правоохоронними органами. Порука, запропонована Харківською правозахисною групою, не прийнята судом до уваги без пояснення причин.

     До теперішнього часу не відомо, які заходи вжили суддя Муратова і прокурор Сурженко щодо оголошених заяв Строгана про його побиття в Київському районному відділі міліції м. Харкова.

     Харківська правозахисна група 10 грудня 2010 направила телеграму до прокуратури з вимогою розслідувати обставини його побиття.

     Тільки 11 грудня 2010 року Строган був доправлений у слідчий ізолятор.

 Поділитися