MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Хімкінcький ліс спиляють під трасу

16.12.2010    джерело: www.civicua.org
Марія Щур
Петиції, збір підписів, кількарічні зусилля активістів, що намагалися врятувати підмосковний Хімкінськй ліс, не зуміли відвернути рішення російського уряду. Більшість російських аналітиків вважають, що президент Медведєв не наважиться припинити будівництво дороги.

Протести не допомогли. Петиції, збір підписів, кількарічні зусилля активістів, що намагалися врятувати підмосковний Хімкінськй ліс, не зуміли відвернути рішення російського уряду про те, що швидкісна траса, котра зв’яже Москву і Санкт-Петербург, пройде через зелену смугу. Урядова комісія заявила, що альтернативні шляхи були б дорожчі і вимагали б переселення великої кількості людей. Екологам та активістам залишилася остання надія – на президента Росії Дмитра Медведєва.

Одна з найбільш відомих справ протистояння між владою та населенням у Росії закінчилася поразкою активістів. Російський уряд ухвалив рішення будувати швидкісну дорогу Москва-Санкт-Петербург через Хімкінський ліс, який намагалися врятувати екологи та громадські активісти.

У вівторок голова урядової комісії віце-прем’єр Сергій Іванов заявив, що комісія врахувала побажання екологів. «Ми намагалися якомога об'єктивніше підійти до всіх аспектів будівництва цієї дороги, і повірте, дуже уважно розглядали екологічні питання. Не даремно сьогоднішні додаткові рішення стосуються саме екологічних питань – додаткової висадки дерев та відмови від будівництва інфраструктури на 8-кілометровій ділянці, що проходить через ліс», – зазначив віце-прем’єр.

Також Іванов пообіцяв, що російська влада заплатить компенсацію за можливі екологічні збитки, що становитимуть близько 130 мільйонів доларів. Сама дорога має бути збудована вже у 2013 році.

Як пояснив додатково міністр транспорту Росії Ігор Левітін, альтернативний шлях вимагав би виселення людей із 34 будинків, у порівнянні з лише двома, згідно з ухваленим планом, і збільшив би витрати на будівництво.

Надії на президента?

Рішення комісії має схвалити президент Росії Дмитро Медведєв, який зупинив будівництво дороги у серпні внаслідок масових протестів. Він же доручив урядовій комісії вивчити альтернативні шляхи. Тепер екологічні активісти вимагають від президента чіткої власної позиції з цього приводу. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявила лідер екологічного руху Євгенія Чірікова.

«Відверто кажучи, ми вважаємо, що президент не повинен ховатися за спинами Іванова, Петрова, Сидорова. Він повинен мати політичну волю і сказати, яке рішення він ухвалив. Тоді ми знатимемо, на чиєму він боці, на боці 76% населення, які за опитуванням «Левада-центру», підтримало захисників Хімкінського лісу, чи на боці купки корупціонерів».

У липні Євгенія Чірікова та сотні активістів жили у наметах в Хімкінському лісі, намагаючись таким чином не дати можливість будівельникам рубати ліс. Проте, їхній протест припинили силою. У серпні протести перенесли до Москви, де у них брали участь відомі рок-музиканти. Також увагу громадськості привернули кілька випадків побиття журналістів, які писали про проблему будівництва дороги через Хімкінcький ліс.

Більшість російських аналітиків припускає, що президент Медведєв не наважиться припинити будівництво дороги. Адже цей проект пов’язують із бізнесовими інтересами людей, наближених до прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна.

Джерело : Радіо Свобода

Автор : Марія Щур

 Поділитися