MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

На підтримку Уладзіміра Някляєва (Звернення Українського центру Міжнародного ПЕН-Клубу)

23.12.2010   

Український центр Міжнародного ПЕН-Клубу з обуренням сприйняв факт побиття й затримання білоруською владою відомого поета Уладзіміра Някляєва, віце-президента Білоруського центру Міжнародного ПЕН-Клубу. В Україні добре знають Някляєва як одного з найкращих сучасних білоруських митців, чия творчість гідно презентує Білорусь у світі. Також вона, як і біографія митця, тісно пов’язана з Україною. Зовсім недавно У. Някляєв приїздив до Києва, саме зараз у видавництві «Смолоскип» готується до друку його книга віршів «Кін», перекладена українською мовою.

Український ПЕН-центр глибоко занепокоєний долею Уладзіміра Някляєва, як і долею інших затриманих опозиційних білоруських політиків. Хартія ПЕНу «передбачає імператив свободи критикувати уряди, адміністрації та інституції», і ми, що підтримуємо цю Хартію, обстоюємо право білоруської опозиції доносити своє слово до громадян своєї країни, хоч при цьому не маємо політичних преференцій і не стаємо на бік жодної з політичних груп. Ми закликаємо зупинити жорстокі репресії й гарантувати громадянські свободи всім активістам опозиції, журналістам та виборцям. Тільки дотримання законності, визнання прав опозиції і діалог з нею дозволить говорити про Білорусь як про демократичну державу.

Президент Українського центру Міжнародного ПЕН-Клубу

Мирослав Маринович

 Поділитися