MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Європейський Суд зобов’язав Україну відшкодувати 10 тис. євро людині, яка зазнала катувань від міліції

23.12.2010    джерело: www.fond.lviv.ua
Судом встановлено порушення Україною статті 3 Європейської конвенції у зв‘язку з жорстоким та нелюдським поводженням працівників міліції відносно заявника, а також у зв’язку з неефективним розслідування прокуратурою скарги заявника

Європейський Суд з прав людини 4 листопада 2010 року прийняв рішення у справі «Самардак проти України» (заява № 43109/05). Даним рішенням суду було встановлено порушення Україною статті 3 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод (Європейської конвенції) у зв‘язку з жорстоким та нелюдським поводженням працівників міліції відносно заявника, а також порушення статті 3 Європейської Конвенції у зв’язку з неефективним розслідування прокуратурою скарги заявника на жорстоке поводження працівників міліції. Суд постановив компенсувати п. Самардаку моральну шкоду у розмірі 10 000 євро, та сплатити 650 євро на покриття витрат пов‘язаних з веденням справи.

Заявник - Самардак Іван Трофимович 1952 року народження 20 квітня 2002 року був затриманий працівниками міліції і доставлений у Личаківський районний відділ Львівського міського управління ГУМВС України у Львівській області. Під час допиту у райвідділі заявник був жорстоко побитий працівниками міліції. Судово-медична експертиза встановила численні побої і переломи кількох ребер, що кваліфікується як тілесні ушкодження середньої тяжкості.

У перший робочий день, 22 квітня 2002 року Самардак І. Т. звернувся із скаргою на побиття в Личаківську районну прокуратуру м. Львова. Неодноразово прокуратура відмовляла у порушенні кримінальної справи. Ці рішення були скасовані прокуратурою Львівської області і 29 жовтня 2002 року кримінальна справа таки була порушена. Після чого, слідчими Личаківської районної прокуратури м. Львова не менше п’яти разів виносилися постанови про закриття кримінальної справи на підставі пункту другого статті 6 Кримінально-процесуального кодексу України, тобто за відсутністю у діянні складу злочину. Ці постанови оскаржувалися до прокуратури вищого рівня і до суду і були скасовані. В одному із своїх рішень Личаківський районний суд м. Львова констатував «вперте небажання прокуратури провести детальну перевірку обставин, викладених заявником і прийняти обґрунтоване рішення стосовно його скарги». Ці слова з постанови місцевого суду цитує у своєму рішенні у даній справі Європейський суд з прав людини. Слідство на сьогоднішній день не завершене і далі перебуває у провадженні слідчого Личаківської районної прокуратури м. Львова.

У 2005 році п. Самардак звернувся за правовою  допомогою у цій справі до Регіонального громадського фонду «Право і Демократія», на базі якого діяв Центр Документування Тортур створений в рамках реалізації проекту „Розробка інструментарію документування тортур та пілотний моніторинг катувань, жорстокого поводження в чотирьох регіонах України” за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Членом РГБФ «Право і Демократія», адвокатом -  Русланом Таратулою у листопаді 2005 році було складено та подано скаргу до Європейського суду з прав людини по даній справі, та проведено правовий супровід справи  на всіх стадіях її розгляду.

РГБФ «Право і Демократія» починаючи з 1994 року і по даний час займається захистом прав людини в західному регіоні України, на базі організації створена громадська юридична приймальня, яка понад 15 років допомагає захищати права громадян у конфліктах з органами влади, організація допомагає громадянам звернутись як до національних судів держави, так і до європейських інституцій, які захищають права людини. На даний час у Європейському суді з прав людини знаходяться на розгляді 4 скарги проти держави – Україна, які написані та подані експертами організації. Члени організації постійно здійснюють моніторинг порушень прав людини в Україні та розробляють конкретні механізми щодо покращення ситуації з дотримання прав людини в державі.

З текстом справи можна ознайомитися на сайті Фонду за адресою: http://fond.lviv.ua/storage/library/Samardac.pdf  - англійська версія
http://fond.lviv.ua/storage/library/Risenniya_Evro_Sydy.pdf - російська версія

Контакти  Фонду  „Право і Демократія”:
Тел/Факс: +38(032)2971932
www.fond.lviv.ua
E-mail: [email protected]

 Поділитися