MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Заповідник антигуманізму

23.12.2010   
Інна Сухорукова, Харківська правозахисна група
Про те, що звичайна медична допомога, як система в Україні відсутня, ми писали всім складом до Верховної Ради, усім прем’єрам і президентам – і Кучмі, і Ющенку. Результат ми бачимо в безжалісній статистиці, яка фіксує найвищий рівень смертності в Україні серед країн Східної Європи.

Котрий день у цьому місяці проходить в турботах й заботах, пов’язаних з тим, що треба майже вибивати для когось звичайної медичної допомоги. Про те, що вона, як система в Україні відсутня, ми писали всім складом до Верховної Ради, усім прем’єрам і президентам – і Кучмі, і Ющенку.

Результат ми бачимо в безжалісній статистиці, яка фіксує найвищий рівень смертності в Україні серед країн Східної Європи.

Але справа не тільки в рівні і якості медичної допомоги: справа ще й в тому, що така медицина, по суті, є аморальною. Ст. 49 Конституції України віртуально робить медицину безкоштовною. І це перша цілковита аморальність. Бо Мінздрав  всупереч ст. 49 КСУ кожного року видає перелік безоплатних медичних послуг, куди входять і аналізи, і ліки, і обстеження, і лікувальні заходи.

Цей перелік дуже обмежений. Наприклад, в країні, де через Чорнобиль і брудне довкілля спостерігається епідемія на захворювання щитоподібної залози, не можна безкоштовно зробити аналіз крові на її гормони, щоб з’ясувати, як вона виконує свої функції.

Так само і обстеження на маркери гепатитів, не зважаючи на тотальну епідемію на гепатити «С» та «В», можна пройти тільки за оплату.

Соціально незахищені хворі не можуть дозволити собі оплатити обстеження на маркери гепатитів. Отже, їх лікують всліпу.

Особливо часто це відбувається коли людина одночасно хворіє на гепатит, і лікується від туберкульозу чи перебуває в медичних установах закритого типу.

Ось два яскравих приклади.

1.    До нас звернулась мати молодої жінки, яка хворіє на ТБ легенів, що її донька вкрай погано переносить лікування, після прийому протитуберкульозних пігулок втрачає свідомість, жовтіє.

Обстежена експертом ХПГ, та, за її направленням, гепатологом. Виявлено цироз печінки в початковому стані. Підозра на гепатит. ХПГ звернулась до керівництва протитуберкульозного закладу. Тільки після звернення хвора була безкоштовно обстежена на маркери гепатитів. У неї виявлено гепатит «С». Змінено лікування, призначені гепатопротектори, але  не проводилась ретровірусна терапія, бо вона коштувала для цієї родини забагато.

2.    Хворий С. звернувся до нас після відбування покарання в місцях позбавлення волі. Після час перебування в колонії захворів на гепатит. Його не тільки не обстежували на маркери гепатитів, а й не лікували гепатопротекторами. Як не дивно, він вижив і звернувся до ХПГ.  Обстежений експертом ХПГ, зроблені аналізи на маркери гепатитів. Виявлено гепатит «С». За направленням нашого експерта лікується у інфекціоніста, отримує сучасну ретровірусну терапію.

Дуже дорогі ціни на аналізи на функцію щитоподібної залози часто призводять до того, що хворих лікують без функціональних обстежень, тільки за результатами УЗД, що призводить до важких наслідків. До нас звернувся хворий А., якому без функціональних обстежень, тільки за результатами УЗД, поставили діагноз: злоякісне новоутворення щитоподібної залози. Запропонована операція. Лікарі не звернули уваги, що хворий мав підвищену температуру, скаржився на біль у горлі. За направленням експерта ХПГ  зробив  функціональні біохімічні проби. Діагноз: гострий аутоімунний тіреоідіт. Направлений до інституту ендокринології. Після лікування стійка ремісія.

Всі ці приклади доводять не тільки те, що наші лікарі часто помиляються, а те, що хибною є система, яка не дає змоги на сучасному рівні зібрати усі лабораторні і функціональні дані про хворого. Тобто більшість хворих, які не мають коштів, лікують «методом тику». Вгадали – слава Богу. Ні? Тоді ще один приклад. Два місяці одна з районних лікарень м. Харкова спостерігала хворого, у якого часом піднімалась температура до 40. Було високе ШОЕ. Він скаржився на біль у спині, суглобі. Що тільки не ставили цьому хворому: і  пієлонефрит, і артрит суглоба із запаленням м’язів.

Дружина хворого звернулась до ХПГ, бо не могла везти його по направленню з районної лікарні у віддалену міську артрологію, а потім неврологію у іншому кінці міста. За порадою експерта ХПГ був оглянутий невропатологом – спеціалістом по судинно-невропатологічним станам. Лікар відразу діагностував запущений абсцес  тканини  суглобу стегна і викликав швидку. Хворого доправили в хірургію. Але це було надто пізно. У нього почався сепсис. І з його дружини ще вимагали, щоб вона ще знаходила донорів, не менше 10 в день, щоб їй на станції переливання крові за 10 донорів давали 2 ампули альбуміну. Всі знайомі і друзі, колишні однокласники, співробітники зібрали кошти, і, таким чином, знайшли гроші замість 30 донорів. Але, на жаль, використати довелося тільки 2 ампули. Жертва вітчизняної медицини, нестарий, талановитий чоловік помер, залишивши дружину, дітей. А якщо мова йде про людину, у якої немає стільки знайомих, друзів, співробітників? Адже одна ампула альбуміну коштувала 1114 гривень. Багато людей не можуть навіть на межі життя знайти такі кошти.

Але досить прикладів.

Звіринець, в якому ми живемо, не цивілізований. Бо в Європі до тварин відношення значно більш гуманне, ніж у нас до людей. Ми живемо в антицивілізаційному просторі. В такому собі антициклоні. Де все суперечить основним надбанням і досягненням цивілізації. Ми такий собі заповідник антигуманізму нового світу. У повоєнній Європі таке диво потребує і філософського, і культурологічного осмислення. Але це ми будемо робити паралельно з такими невигаданими оповіданнями із різних сферах нашого  антигуманного буття. На превеликий жаль.

 

 

 

 Поділитися