MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Звернення редакції інформаційного агентства «Поряд з вами» за фактом обшуку і вилучення техніки у журналіста, київського координатора і співзасновника агентства Олени Білозерської

20.01.2011    джерело: www.poryad.com

Це дуже сумно, колеги. Влада перестала звертати увагу на те, що в цій країні є журналісти і є закони, які забороняють втручання в їх професійну діяльність. «Свої» судді виписують постанови на обшуки, не замислюючись про те, що самі стають злочинцями.

Я нагадаю, що закон про соціальні гарантії журналістів статтею 17 передбачає відповідальність за будь-які дії, спрямовані на перешкоджання їх законній діяльності.

Ця ж стаття забороняє затримувати, заарештовувати і вилучати техніку і матеріали.

171 стаття Кримінального Кодексу за переслідування журналістів передбачає строк до п’яти років позбавлення волі.

Існує також внутрішній Наказ МВС № 88 від 23 березня 2010 р. Пунктом 3.4 він передбачає в разі вчинення протиправних дій стосовно представників засобів масової інформації забезпечення негайного прибуття керівників ГУМВС, УМВС, відповідних підрозділів по зв’язках із громадськістю з метою здійснення контролю за дотриманням прав журналістів. А також термінову доповідь про такі події Міністру внутрішніх справ України.

Як бачимо, на допомогу журналістам видано безліч нормативів. При цьому, правоохоронці роблять вигляд, що ціх норм або не існує, або (у самому крайньому випадку) вони починають стверджувати, що журналіст у той самий, проблемний, момент… не є журналістом, не має редакційного завдання, не працює на редакцію і т.д. – будь-яке подібне твердження несе в собі єдину мету, оголосити журналіста безправної мавпою.

Так неодноразово заявлялося правоохоронцями на прес-конференціях, таку відповідь з генпрокуратури отримала депутат Ірина Геращенко на депутатський запит щодо на обшуків та допитів журналістів, пов’язаних з їх професійною діяльністю..

Ось і сьогодні, ми знов опинилися на межі, коли правоохоронці, керуючись лише рішенням судді (апріорі незаконним), проводять вилучення у журналіста Білозерської всього комп’ютерного обладнання (сканерів, принтерів, модемів), фотоапаратів, мобільних телефонів. Вилучають техніку у журналіста, чудово розуміючи, що залишають його без роботи, без очей і без рук.

Редакція інформаційного агентства «Поряд з вами» заявляє протест на дії київської міліції, закликає колег приєднатися до протесту і змусити наділених владними повноваженнями чиновників дотримуватися законів держави, в якої живуть. Ми закликаємо також і народних депутатів України припинити владне беззаконня. Ми вимагаємо від Прокуратури прокинутися і своїми повноваженнями і обов’язками роз’яснити чиновникам про існування в цій країні Закону та сурової кримінальної відповідальності за його пору

12/01/2011

 

 Поділитися