MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Human Rights Watch зафіксував в Україні тиск на ЗМІ й інші порушення

24.01.2011    джерело: www.pravda.com.ua

Правозахисна організація Human Rights Watch відзначає зростання тиску на ЗМІ й недоліки міграційної політики в Україні.

Про це говориться в 21-й щорічній доповіді Human Rights Watch щодо дотримання прав людини в різних країнах світу за 2010 рік, опублікованій у понеділок, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Стосовно України в доповіді зазначено, що президентські вибори, які відбулися у лютому 2010 року, "завершили період політичної нестабільності останніх років".

"В галузі прав людини у країні зберігалися такі проблеми, як упереджене ставлення до людей з іншим кольором шкіри, напади на іноземців із неслов’янською зовнішністю, обмеження державою свободи ЗМІ, а також комплекс проблем, пов’язаних із міграцією, включаючи доступ до системи надання притулку, умови утримування у міграційних ізоляторах та гарантії захисту для представників вразливих груп", - говориться в доповіді.

Організація у своєму дослідженні зазначає, що в 2010 році багато газет і незалежних журналістів в Україні повідомляли про наростання тиску з боку силових структур, а деякі телеканали скаржилися на цензуру. Також відзначалася ескалація тиску й нападів на правозахисників.

Що стосується міграційної політики, то в доповіді говориться про проблеми в українській державі в системі надання притулку, а також недосконале законодавство у сфері міграції.

"За підсумками відвідування України в червні 2010 року нами було виявлено, що багато мігрантів та шукачів притулку, яких затримують на українській території біля кордону зі Словаччиною й Угорщиною або яких депортують із цих країн, зазнають недозволеного поводження. В ізоляторах Держприкордонслужби й на допитах про канали нелегального переправляння людей виявлені випадки катувань електрошком", - сказано в доповіді.

У доповіді також говориться про те, що судова реформа в Україні проводиться надто поспішно, без врахування думки й рекомендацій Венеціанської комісії.

"Серйозною проблемою залишалося упереджене ставлення до людей з іншим кольором шкіри, утиски з боку міліції й злочини на ґрунті ненависті у відношенні осіб із неслов’янською зовнішністю й представників етнічних і релігійних меншин", - говориться в дослідженні Human Rights Watch.

649-сторінкова доповідь охоплює понад 90 країн і регіонів світу й підводить підсумки масштабної дослідницької роботи, яка проводилася співробітниками Human Rights Watch у 2010 році.

24 січня 2011

 Поділитися