MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Студенти озвучили депутатам свої вимоги (Прес-реліз)

10.02.2011   
10.02.11 на круглому столі на тему «Проблеми розвитку законодавства в сфері вищої освіти», організованому головою комітету ВР з питань науки та освіти студентські та молодіжні рухи - організатори акцій протесту 31 січня - Незалежна студентська профспілка «Пряма дія», ВМГО «ФРІ« та громадянський рух «Відсіч» озвучили свої вимоги у сфері вищої освіти.

організованому головою комітету ВР з питань науки та освіти студентські та молодіжні рухи - організатори акцій протесту 31 січня - Незалежна студентська профспілка «Пряма дія», ВМГО «ФРІ« та громадянський рух «Відсіч» озвучили свої вимоги у сфері вищої освіти.

Представники студентів висловились різко ПРОТИ:

- скорочення обсягів держзамовлення (як денної, так і заочної форм навчання);

- введення примусових відпрацювань студентів бюджетної форми навчання;

- збільшення розміру плати за навчання студентам-контрактникам після укладання договору;

- будь-яких обмежень прав органів студентського самоврядування та незалежних студентських профспілок; 

- застосування будь-яких кількісних критеріїв у визначенні статусу вишу або його окремого підрозділу; 

- посилення централізації та уніфікації вищої освіти;

- звуження закріплених в законодавстві прав чи автономії вишів при прийнятті підзаконних актів.

Також вони поставили питання про потребу розширення університетської автономії, зменшення навчального навантаження на викладачів, збільшення стипендій.

Студентські вимоги підтримали й деякі учасники круглого столу. Так, екс-директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук підкреслив, що університетська автономія не може існувати у формі «ректорської диктатури», а має ґрунтуватись на демократичному самоуправлінні викладачів та студентів. Зі свого боку, голова профспілки працівників НАНУ Анатолій Широков спільно зі студентами закликав до збільшення державного замовлення до 75%, зменшення навчального навантаження викладачів та достойної оплати наукової компоненти їх роботи.

Автор одного із депутатських законопроектів Юрій Мірошниченко подякував студентам за критичні зауваження та пообіцяв учасникам круглого столу врахувати їх позиції.

Зазначимо, що співавтор іншого законопроекту Максим Луцький і словом не обмовився про дану раніше у прямому ефірі Радіо «Ера» обіцянку відкликати з Верховної Ради свою версію закону про вищу освіту.

У випадку знехтування вимогами студентів, молодіжні організації обіцяють продовження та посилення студентських акцій протесту.

Незалежна студентська профспілка «Пряма дія»

Всеукраїнська молодіжна громадська організація «Фундація регіональних ініціатив»

Громадянський рух «Відсіч»

 Поділитися