MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Перший міський Уповноважений з прав людини

26.02.2011   
Алла Тютюнник
Міський Уповноважений з прав людини обиратиметься з депутатів кожного нового скликання й контролюватиме додержання прав і свобод людини та громадянина в Скадовську

У м. Скадовську Херсонської області на сесії міської ради депутати обрали Уповноваженого з прав людини міста. Ним став координатор Центру правової інформації та консультації Іван Шульга. Із 30 міських депутатів на сесії були присутні 28, «за» проголосувало 26 депутатів.

В Україні не передбачена посада Уповноваженого з прав людини на місцевому рівні, але ще в 2005 році прогресивно налаштовані депутати Скадовської міськради наполягли, щоб ця посада була прописана в Статуті територіальної громади. На жаль, ця ініціатива не знайшла підтримки у колишнього мера міста.

У 2006 р. новообрані депутати та новий міський голова Олександр Гавриш повернулися до вдосконалення Статуту міста, і вже у вересні 2008 р. одноголосно затвердили його.

Два роки стаття про Уповноваженого в Статуті залишалася просто декларацією. На початку 2010 року Міжнародний Фонд «Відродження» разом з Херсонським обласним Фондом милосердя та здоров’я створили у Скадовську Центр правової інформації та консультації (в рамках ініціативи «Посилення правових можливостей бідних верств населення»). У червні 2010 року міський голова Олександр Гавриш за дорученням депутатів підписав меморандум про співпрацю між Скадовською міською радою, МФ «Відродження» й Фондом милосердя та здоров’я. У меморандумі сказано: Скадовська міськрада бере зобов’язання до січня 2011 року заснувати посаду Уповноваженого з прав людини м.Скадовська та прийняти Центр на утримання з міського бюджету. Співавтор Статуту міста, координатор Центру, депутат міськради Іван Шульга проробив значну аналітичну роботу, заповнив прогалину в законодавстві про місцеве самоврядування, розробив проект Положення про обсяг прав та обов’язків майбутнього Уповноваженого, фінансування його діяльності, порядок призначення й звільнення з посади. Депутатська більшість підтримала цей проект.

Проект успішно пройшов експертизу найвідоміших в Україні спеціалістів з прав людини, і 19 серпня 2010 року Скадовська міська рада затвердила положення про Уповноваженого з прав людини, який відтепер обиратиметься з депутатів кожного нового скликання й контролюватиме додержання прав і свобод людини та громадянина в Скадовську. Положення набирало чинності з 01.01.2011 року. А сьогодні Скадовськ став першим містом в Україні, яке має свого Уповноваженого з прав людини.

 Поділитися