MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

«У нас є відео кожної секунди в кожній точці Майдану», — ЛуценкоВідкрите звернення до Генерального прокурора України Луценко Ю.В.Луценко пообіцяв депутатам приділити Кернесу "достатньо уваги"Дело "Луценко против Украины"Рішення у справі «Луценко проти України»Луценко – на свободі!Рішення ЄСПЛ у справі "Луценко проти України"Заява Уряду США стосовно вироку у судовому процесі над Юрієм ЛуценкомЕвгений Захаров: Луценко в колонии могут угрожать болезни и смертьЕвросуд о политике в деле ЛуценкоГермания призывает Украину учесть приговор Евросуда в деле ЛуценкоЗаява Представництва ЄС в Україні щодо рішення Європейського суду з прав людини у справі Ю.Луценко проти УкраїниЛуценко против УкраиныЕвропейский Суд признал нарушение Украиной статьи 18 Европейской Конвенции в деле Ю. Луценко против УкраиныПро політичну складову омбудсменаЄвропейський суд призначив публічний розгляд справи Луценко проти України на 17 квітняПолітичним переслідуванням не місце в Україні!Запитання Президентові у річницю арешту Юрія ЛуценкаСтанислав Луценко освобождён!Які порушення, таке й рішення

«Главное, чтобы Луценко сидел?»

22.04.2011   
Інна Сухорукова, Харківська правозахисна група
Гірше, ніж зараз, в країні з початку 90-х ще не було – це бачать всі, хто має очі. Залишається одвічне питання: «Що робити?» Шукаймо відповідь....

Мене вразила прес-конференція членів Товариства «Тризуб», яких нарешті випустили під поручительство декількох народних депутатів. Прес-конференція відбулася на минулому тижні, почуте там примусило здригнутися навіть принципових оптимістів (крихта їх ще залишилася серед українських правозахисників).

Вперше за історію незалежної України підозрюваних у скоєнні злочину катували – і не тільки в міліції, а, за словами декількох з них, і в СБУ. Те, що їм – політичним в’язням – «шили» хуліганку, не має ніякого значення, адже відпилювання голови пам’ятника Сталіну, як і встановлення його погруддя  – це насамперед дві протилежні політичні позиції. За словами мера  Запоріжжя погруддя Сталіну встановлене незаконно, без архітектурного дозволу, і він пообіцяв знести його, якщо комуністам спаде на думку відновити пам’ятник людожеру. Уявіть собі пам’ятник Гітлеру в Німеччині чи будь-якій іншій європейській країні. 

Отож бо переслідування та катування тризубівців мали іншу незрозумілу нам мету.

Інакше президент Янукович навряд чи сказав би, що в Україні ніколи не буде переглянуте ставлення до Сталіна. Отже, держава проти вшанування людожера, комуністи – за, але держава чомусь своїми діями підтримує останніх. Повна маячня!

А якщо додати те, як поводилися з наявно політичними в’язнями – то це вже просто уклін товаришу Генералісимусу.

Катування політичних в’язнів у кращих традиціях 37-го року політично опускає Україну нижче плінтусу. Робить з неї, особливо на тлі риторики наших політиків про сумлінне виконання всіх європейських стандартів в галузі прав і свобод людини, просто навіженою державою, хворою на амбівалентну шизофренію.

Якщо це не так, то усі причетні до катувань тризубівців повинні понести покарання.

Ще одним тестом на політичну ситуацію в країні є тримання Юрія Луценка під вартою без будь-яких підстав. Судячи по тому, що саме йому інкримінували, він не зробив взагалі нічого протизаконного. Луценко не мав наміру ховатися від слідства, знайомився зі справою. І тримання його під вартою виглядає не інакше, як дешева помста, на яку вже жорстко відреагувало суспільство. Згадайте тільки виступ Театру КВН ДГУ «Кабаре «Весёлый песецЪ» під назвою «Главное, чтобы Луценко сидел». Це сміються на Сході України – нібито у вотчині правлячої коаліції. А коли сміються над владою, та ще й з такою неповагою – це дуже тривожний симптом! А вірші в інтернеті, і не тільки на сайті Майдан, а й на харківському сайті Медіапорт та Народній правді? А відгуки читачів на форумах? Влада наявно домоглася, чого і не бажала, зробивши з Луценко політв’язня – зробила з нього героя.

Варта уваги ще одна історія – студентку Ганну Синькову арештували і посадили в СІЗО за те, що вона підсмажила яєчню на вічному вогні – пам’ятнику ветеранам Другої світової війни. Питання – навіщо? Адже вона таким чином хотіла привернути увагу до того, що ветеранам замість пам’ятників, перш за все, потрібні гроші на виживання.

Я проти таких дій, які б гарні наміри у дівчини не були, і якщо б її оштрафували – я б з таким адмінпокаранням погодилася. Але саджати за грати? За що? Невже ця дівчина соціально небезпечна? Це знов вітання від влади до Каннібалісімуса. І таких вітань більш ніж достатньо

І якщо б нашим можновладцям було чим думати, вони б звільнили і Луценко, і пригальмували справу Тимошенко, щоб не збільшувати їх рейтинги. І відповідно до закону покарали б запорізьких правоохоронців, які катували тризубівців.

Україна вже отримала майже неприховану погрозу від держдепартаменту і сенату США, які назвали ситуацію з правами людини в Україні «критичною». І попередження від Євросоюзу, який прямо пов’язує стан з правами людини із створенням асоціації та зони вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом. Невже так конче потрібно тримати під вартою Луценка, щоб шкодити собі і державі?

Але не шукайте логіки там, де ви її не клали. Прислів’я це зараз дуже на часі. Адже все, що відбувається, вже явно поза межами здорового глузду.

Якщо на закони начхати верхівці держави, то, як себе поводять правоохоронні органи на місцях, суди, прокуратура, ми спостерігаємо не тільки у політичних справах, а й отримуючи скарги пересічних громадян, яких зі зміною керівництва МВС просто не вважають за людей. З худобою хазяїн краще поводиться ніж із затриманими в міліції. Тільки за чотири місяці 2011 року у відділках міліції загинули 18 осіб. І це тільки ті випадки, що стали відомими громадськості. За даними Харківського Інституту соціальних досліджень та Харківської правозахисної групи кожні 40 секунд хтось із громадян України стикається з незаконними діями міліції.

Нашу державу наочно перетворюють в поліцейську неправову країну, в якій ані депутати, ані прокуратура, ані правоохоронні органи, ані суди не збираються виконувати норми Конституції та законів України.

Європейський суд з прав людини вже зробив заяву, що в Україні постійно порушується ст.5 Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, яка захищає право на свободу.

І от 20 квітня з’явилося повідомлення, що Юрій Луценко вже закінчив знайомитися з матеріалами порушеної проти нього  карної справи, і 21 квітня відбудеться суд, який визначить запобіжний захід, і що ГПУ вимагає продовжити термін тримання Ю.Луценка під вартою до п’яти місяців.

По-перше, Європейський суд вже не тільки прийняв справу Ю.Луценка до розгляду, а вже в рекордні строки передав її на комунікацію, що є наявною ознакою того, що Європейський суд не сприймає безглуздого тримання під вартою політв’язня. Але, вочевидь, хтось так хоче помститися Юрію Віталійовичу, що йому чхати на думку громадськості та Європейського суду.

Якщо таке ставлення буде продовжуватися, то українським можновладцям потрібно взяти до уваги, що можливостей чхнути на Україну у Європи та США значно більше. І перші, хто від цього буде страждати – це українські бізнесмени, частина яких є і серед депутатів, і в уряді. Навіщо вони створюють самі собі проблеми?

Гарне питання. Здається, що одна рука у нашої влади не знає, що робить інша. І метання між Росією і Заходом просто на рівні діагнозу F21 (шизотиповий стан).

За останні місяці влада наша дістала вже всі верстви населення. Дістала всіх до нестями. Малий та середній бізнес, який начебто виграв боротьбу на законодавчому рівні, потерпає від наїздів податкової, пожежників, міліції. Я вже не кажу про зростаючі ціни на продукти харчування, проїзд у міському транспорті, позамежні ціни на комунальні послуги, невиплати встановлених законами компенсацій чорнобильцям, афганцям, дітям війни, заборгованість з виплат зарплатні, інфляція, яка весь час зростає...

Щодо української влади з рівнем довіри меншетретини населення – те, що вони роблять з Юрієм Луценком, тризубівцями, учасниками податкового майдану – просто дурна політика, спрямована проти них самих. На жаль, складається враження, що вони цього не розуміють.

Поки я писала цю статтю відбувся черговий суд – обрання запобіжного заходу для Луценка. І знов суд догідливо задовольнив те, що вимагала прокуратура, залишив Юрія Луценка під вартою ще на місяць, при тому, що він хворий, при тому, що він вже ознайомився з матеріалами справи, при тому, що Європейський суд вже передав уряду справу Луценка по 5-й статті Європейської конвенції на комунікацію. А ця стаття, нагадую, охороняє від незаконних арештів. Європейський суд вже визначився, що у справі Луценка порушена стаття 5. Виходить, що комусь з можновладців дуже кортить помститися Юрію Луценку. І цей можновладець не може відмовити собі в такій насолоді, навіть, черговий раз вмочуючи Україну – як державу – в лайно. Комусь дійсно: «Главное, чтобы Луценко сидел, все остальное-то в общем неважно!»

Я втратила відчуття країни. Мені здається, що я знаходжуся у великій божевільні. Та ще й персонал у цій божевільні небезпечний для життя людей. Напівдурдом, напівконцтабір...

І як тут не згадати одне з положень нової військової доктрини України, прийнятою Кабінетом Міністрів. За повідомленням газети Коммерсант, крім проявів сепаратизму всередині країни, загрозою вважається  «вмешательство во внутренние дела, осуществляемое с помощью информационного влияния, экономического давления, финансовой и моральной поддержки отдельных политических сил, неправительственных организаций», чия діяльність спрямована на дискредитацію влади (http://kommersant.ua/doc.html?docId=1621247).

Таким чином, всі ці загрози не несе тільки правляча партія.

І знов-таки влада не передбачає реакцію цивілізованого світу на цю маячню. Владі здається, що все тіп-топ? Країні дають гроші на будівництво нового саркофагу на Чорнобильській АЕС, планують проведення спільних експериментальних робіт в зоні ЧАЕС. Але невже влада не розуміє, що Європа і Америка роблять це, перш за все, для себе. Щоб в подальшому запобігти таким катастрофам.

А ситуацію з політв’язнем Юрієм Луценком, з тризубівцями, майданівцями вони будуть пильно відслідковувати і в подальшому.

І знов спадають на думку рядки хлопців з «Кабаре «Весёлый песецЪ»: «Главное, чтобы Луценко сидел – вот квинтэссенция нашей эпохи, пусть все лежит – это в общем-то пофиг».

Гірше, ніж зараз, в країні з початку 90-х ще не було – це бачать всі, хто має очі. Залишається одвічне питання: «Що робити?» Шукаймо відповідь....

 Поділитися