MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Харківський суд покарав водія маршрутки, який побив інваліда

29.04.2011    джерело: www.jurist.org.ua
Марина Говорухіна
Юридичну допомогу постраждалому надає Харківська організація незрячих юристів

Кожен з нас колись був свідком грубого чи хамського поводження водіїв маршруток з людьми, яким держава надала пільги на проїзд. Пенсіонери та інваліди змушені користуватись своїм правом, соромлячись цього. Іноді навіть воліють заплатити гроші, щоб не почути принизливого: «Щось забагато вас розвелось, інвалідів/пенсіонерів». В Харкові сліпа людина спробувала відстояти своє право на проїзд, і за це була побита водієм маршрутки.

Це трапилось в липні 2010 року. Інвалід 1 групи зайшов до автобусу, пред’явив водію посвідчення та зайняв місце. Проте, водій звернувся до нього з вимогою або оплатити проїзд, або залишити салон. Після відмови пасажира виконати вимогу, той вирвав сумку у сліпого, та викинув її з маршрутки.

Коли ж інвалід попросив водія вибачитися та повернути сумку, чоловік сказав, що викине його слідом за нею. І погрозу здійснив, супроводжуючи процес побиттям сліпого.

Безпомічна людина намагалась перешкодити такому розвитку подій, тримаючись за поручні, але після удару по нирках відпустила їх, і водій викинув чоловіка на асфальт.

Автобус поїхав. Люди, які стояли на зупинці допомогли йому підвестись, та посадили на інше маршрутне таксі, яким він доїхав до травмпункту.

На цьому історія могла скінчитись, але інвалід вирішив, що його кривдник має понести справедливу кару. І звернувся до суду. Результатом стало рішення, яким водія маршрутки визнали винним та присудили до ста годин суспільних робіт. В суді він свою вину визнав повністю.

Щоправда грошової компенсації постраждалий так і не отримав (просив 5000 грн). Проте зараз готує ще один позов, і сподівається на перемогу.

Юридичну допомогу постраждалому надає Харківська організація незрячих юристів.

 Поділитися