MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чи стане суспільний резонанс гарантією правосуддя?

10.06.2011   
Інна Сухорукова, Андрій Діденко, Харківська правозахисна група

Справа Якова Строгана довгий час не сходить зі шпальт друкованих видань, є предметом для обговорення теле - радіо програм, інтернет видань, бо саме цей випадок приголомшує своєю зухвалістю правоохоронців і безкарністю катів у погонах.

http://tsn.ua/ukrayina/miliciya-zhorstoko-katuvala-harkiv-yanina-rozdyagnula-dushila-i-bila-strumom.html, http://maidan.org.ua/static/news/2010/1292170070.html,

 http://khpg.org/1292969123, http://youtube.com/watch?v=hkWpVOICv6w

Нагадаємо, що харків’янин Яків Строган, який мешкав зі своєю дружиною і дитиною немовлям двічі був підданий тортурам, а кати в пагонах так і не були покарані за скоєні злочини. Одного вечора у Якова виникла побутова сварка зі своїм сусідом, в результаті сутички, Яків штурнув сусіда і той спіткнувся, впав порізавши шию об скло розбитої пляшки. Потім міліціонери цілу ніч ламали двері в помешкання Якова, а з ранку Строгана було заарештовано, він був підданий нелюдським тортурам і знущанням з боку працівників міліції. Його катували в лісі із застосуванням електричного струму, а коли Яків втрачав свідомість, йому в рота заливали нашатирний спирт, аби він прийшов до тями. Потім тримали декілька днів в кімнаті для тортур вимагаючи від його дружини Анни Строган гроші за свободу чоловіка. Інший би на його місці знайшов би кошти, заліз би у борги, розрахувався квартирою, аби тільки позбутися ганебного переслідування, розуміючи, що той, хто носить погони – завжди правий і боротися наодинці зі злочинною системою корумпованої влади означає, наражати себе на небезпеку. Але Яків був мужній не злякався і не зламався, пішов один проти системи намагаючись домогтися справедливості. Після катувань звернувся до служби внутрішньої безпеки МВС, прокуратури, до правозахисників. Потім були парламентські слухання в Комітеті Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, в яких брав участь Яків Строган. Також він зустрівся з Ніною Карпачовою, яка особисто пообіцяла Строгану взяти під контроль його справу і якщо буде потрібно навіть приїхати до Харкова. І раптом після приїзду додому Яків Строган був знову затриманий, йому було пред’явлене обвинувачення у замаху на вбивство, оскільки тілесні ушкодження у вигляді порізів на шиї об шибку розбитої пляшки дивним чином перетворилися, (за даними матеріалів порушеної кримінальної справи), в ножові колото-різані поранення. А ще після затримання Яків Строган був доставлений до залу суду зі слідами нових тілесних ушкоджень – синцями на обличчі і слідами від катувань на шиї. Нові тортури Строгана – зухвалі і цинічні, не зважаючи на суспільний резонанс цієї справи, відбулися саме завдяки тому, що стражі порядку переконані в своїй безкарності. А верхом цинізму стали публічні заяви керівництва відомства в Харківській області, в яких зазначалось, що Яків сам собі навмисно наніс тілесні ушкодження на обличчі, сам себе душив, після чого лишився слід на шиї з метою привернути увагу в публічній сфері і уникнути кримінальної відповідальності за скоєний злочин.

Таким чином складається враження, що справа Якова Строгана є показовим прикладом демонстрації з боку МВС своєї безкарності, цинічної розправи над людиною, яка намагається в законний спосіб захистити свої порушені права, а також типовим зображенням того, що буває з тими, хто скаржиться на катування в міліції.

Події в справі Якова Строгана відбувались в травні таким чином.

11 травня спостерігачів з ХПГ не було на судовому засіданні через хворобу одного з них і справи в іншому суді іншої представниці ХПГ. Дружина Строгана - Анна розповіла нам, що без присутності спостерігачів судді поводили себе вкрай зухвало із свідками захисту, в першу чергу – з нею. Вони на неї кричали, намагалися її заплутати, перебивали. Але вона трималася дуже спокійно і сказала все, що планувала.

Наступне засідання було перенесене на 23 травня, але суддя, не попереджаючи ані свідків, ані адвоката перенесла слухання на 26травня. Адвокат і свідки півтори години чекали  на початок засідання, аж поки адвокат не дізнався в начальника караулу, що суддя Бородіна не надіслала заявку на доправлення Строгана до суду.

26 травня судове засідання відбулося, але Яків залишився під вартою, тому що 11 травня суд відхилив прохання ХПГ змінити Строгану запобіжний захід під поручительство ХПГ і водночас висловив необхідність надання застави, а також документів, що ХПГ має необхідні кошти, щоб її внести. ХПГ підготувало усі необхідні документи і на загальних зборах доручили Захаровій І. Б. бути поручителем.

Але до цього в суді справа не дійшла.

Засідання почалося з того, що суд відхилив клопотання адвоката про виступ свідка від захисту – жінки-двірника, яка бачила і розбите скло, і кров на ньому. Відвід був зроблений під тим приводом, що у жінки немає посвідчення з місця роботи, яке вона могла принести за годину. Але суд просто відвів її, як свідка.

Але з наступним клопотанням адвоката суд так швидко впоратись не зміг. Адвокат оголосив текст судово-медичної експертизи потерпілого, яка була зроблена через два місяці після події, і розбив її майже вщент. Від суду адвокат .зажадав довідок з лікарень, де лікувався після травми хворий, нової комплексної судово-медичної експертизи не у Харкові і виклику на засідання того, хто зробив цю дивну і наявно нефахову експертизу. З цим погодився і прокурор. Суд заявив, що йому потрібно піти до нарадчої кімнати для проведення наради. Після чого судді вийшли з зали засідань, і присутні багато часу чекали продовження процесу.

Але експертиза, можна сказати, – основне, що є у обвинувачення, тому якщо вдасться доказати, що експертиза підроблена – звинувачення просто розвалиться. Адвокат майже це доказав. Суд після тригодинної наради задовольнив клопотання адвоката Медведєва частково: суд погодився викликати експерта, зібрати деякі медичні документи і тільки після цього вирішувати, чи проводити комплексну медичну експертизу не в Харкові.

Таким чином, доводиться констатувати обвинувачувальний ухил суду в цій справі.

Адвокат по справі Строгана Сергій Медведев заявляє, що експертиза викликає серйозний сумнів щодо обґрунтування наявності на тілі потерпілого тілесних ушкоджень, які за версією слідства були завдані ножем в результаті колото-різаних поранень. Та і дійсно, цікаво як суд поставиться в своєму висновку до характеру тілесних ушкоджень завданих Яковом Строганом потерпілому, які були отримані в наслідок падіння потерпілого і порізів о скло розбитої пляшки, і раптом з часом перетворилися на ножові поранення.

Слухання по цій справі має продовжитись 30 червня.

Ми і далі відслідковуватимемо події даної справи в своїх публікаціях.

 Поділитися