MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Щороку в Україні заарештовують 60 тисяч осіб

01.07.2011   

В останні роки Україна є лідером серед країн Європи за кількістю арештів. Про це заявила сьогодні уповноважений з прав людини Ніна Карпачова у ході міжнародної конференції «Проблеми застосування практики європейського суду з прав людини у правовій системі України».

«Щороку у нас заарештовують майже 60 тисяч осіб. При цьому тільки 10 тисяч, або кожен шостий надалі звільняються з-під варти«, – відмітила Карпачова, передає ЛІГАБізнесІнформ.

За її словами, у  303 своїх рішеннях Європейський суд констатував порушення Україною закріпленого в статті 5 Конвенції права на свободу і особисту недоторканість. «Ця проблема накопичилася десятиліттями в нашій державі», – сказала вона.

За словами Карпачової, щоб зупинити системні зловживання правом на арешт Європейському суду довелося вдатися до крайніх заходів – прийняти пілотне рішення у справі «Харченко проти України» 10 лютого цього року. Карпачова нагадала, що в цьому рішенні Європейський суд звернув увагу на структурні законодавчі проблеми в Україні і зобов’язав Україну привести національне законодавство у відповідність з Конвенцією.

На думку омбудсмана, для усунення порушень статті 5 Конвенції, необхідно прийняти новий Кримінально-процесуальний кодекс. «Зокрема, треба впровадити такий запобіжний захід, як домашній арешт», – вважає вона.

Також, на думку Карпачової, необхідно підвищити санкцію з трьох до п’яти років позбавлення волі як основу для застосування арешту.

1 липня, 2011

http://ut.net.ua/News/25593

 Поділитися