MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Влада б’є нижче поясу по дітях війни та чорнобильцях

04.07.2011    джерело: helsinki.org.ua
Максим Щербатюк
Тишком-нишком дітей війни та чорнобильців практично позбавили багатьох соціальних гарантій.

Щоб покращити життя простих українців – треба прийняти зміни до цьогорічного бюджету, в один голос переконують нас переконували нас Президент і Уряд. І зміни були прийняті. Ось тільки до простих українців чомусь не були віднесені чорнобильці, діти війни та пенсіонери-військовослужбовці. Тишком-нишком їх практично позбавили багатьох соціальних гарантій.

І де ж таке написано, запитаєте ви. Нічого ми не скасовували!, - може заперечити нам влада. Але давайте подивимось на п. 4 закону, що вносить зміни у закон про бюджет. Там чітко вказано те, що у 2011 році положення щодо чорнобильців, дітей-війни, пенсіонерів військовослужбовців застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом міністрів України виходячи з фінансового ресурсу бюджету на 2011 рік.

А це означає, що тепер не Закон, а Кабінет міністрів України буде на власний розсуд, виходячи із фінансових можливостей держави, визначати хто і в якому розмірі достойний соціальних  гарантій.

На сьогодні фінансові можливості держави такі, що навіть люди, яким конкретний розмір пільг встановлений законом, не можуть їх отримати і змушені йти до суду. Очевидно, що тепер, влада знайшла спосіб уникати відповідальності за невиконання соціально-економічних прав громадян. Мова йде про фактичне скасування цих прав та гарантій через неможливість їхнього ефективного захисту в судовому порядку.

Крім того, сумнівною виглядає передача до Кабінету міністрів України повноважень встановлювати конкретні обсяги соціальних гарантій. Конституція України чітко говорить про те,   що виключно законами України визначаються: «права і свободи людини і громадянина, гарантії цих прав і свобод; основні обов'язки громадянина; основи соціального захисту, …». Тобто, це означає, що ці повноваження належать Верховній Раді України.

Але що значать для держави всі ці порушення закону перед можливістю отримати значну бюджетну економію. Судячи з того що ці зміни набули чинності – нічого.

Надія залишається на те, що національні суди, будуть мати сміливість визнавати протиправними рішення Уряду щодо зменшення соціальних гарантій, оскільки у спеціальних законах поки, що залишились положення які визначають розмір цих гарантій. Але, якщо відверто, чи великою є ця надія…. думаю навряд чи.

Коментар «ПЛ»: На додаток до цього на розгляд Верховної Ради поданий законопроект народного депутата Ярослава Сухого № 8524 від 17.05.2011 про внесення змін до Закону України "Про соціальний захист дітей війни" (щодо виплат підвищення до пенсії), в якому пропонується виплачувати пенсіонерам, які мають статус «дитина війни» надбавку до пенсії прирівняну до учасників війни. Це чергова «гра у наперстки», бо ця доплата становить 50 гривень, але учасники війни мають пільгу у 50% сплати за комунальні послуги, мають право лікуватися в шпиталях для учасників бойових дій та інвалідів війни. Тобто, як не крутять провладні депутати, а обсяг пільг для «дітей війни» зменшується, а це порушення статті 22 Конституції України.

 Поділитися